Kiemelt hírek Szentes

A szentesi medvepásztor mindennapjai

Ez év októberének első napjaiban megjelent egy könyv, a medvepásztorról szól. Azért mondhatjuk, hogy a (és nem egy) medvepásztor történetét meséli el a kötet, mert ilyen kevés van a világban, és az is magyar, sőt szentesi. Szin Jánosról van szó, akinek kalandos életét a Kurca-parti városban sokan ismerhetik.

A nemrégiben megjelent, és azóta más a második kiadást is megért könyve, A Medvepásztor kapcsán kerestem meg, ezért a kötet borítóján olvasható gondolattal kezdem életútjának vázlatos bemutatását.

„Az egykori dúsgazdag világutazó életveszélyes betegségéből felépült ugyan, de mesés vagyona köddé vált. Tékozló, élvhajhász életét feladva Székelyföldön, a Bodoki-havasokban lelte meg a boldogságot. Egyszerű pásztor ő, a medvék pásztora.”

Szin János 1968-ban született Szentesen, tizennyolc éves korára belecsöppent a nyerőgép-üzemeltetők világába, így huszonéves korára jelentős vagyonra tett szert.

Megjárta a mennyországot és a poklot egyaránt.

Sikeres vállalkozásainak köszönhetően fényűző életet élt a kétezres évek elején: százhektáros birtok, mesés otthon, luxusautók, fedett medence, lovak, vadászat a világ számos egzotikus országában.

Életében nagy fordulat következett 2002-ben: 34 évesen agydaganatot diagnosztizáltak a sikerembernél. Átlagos hívőként – aki csak akkor fordul az Úrhoz, amikor bajban van – alkudozni kezdett Istennel: mindent feláldozna, csak még élhessen egy kicsit, láthassa felnőni a gyerekeit. Megműtötték, a tumor jóindulatú volt, meggyógyult. 2009-ben aztán végleg becsengettek a milliárdosnak, az egész vagyona elúszott. Az „alku” valóra vált.

Az újabb változás akkor következett be életében, amikor kiköltözött Erdélybe, Tusnádfürdőre. Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonában lakott fél évig, ahol az atya ötletére medvelesek építését álmodták meg. Az első 2017-ben Tusnádfürdőn, a második 2018-ban a Szent-Anna tó közelében készült el.

Szin János pedig a medvék pásztoraként azóta is fogadja és kalauzolja a turistákat. Imádja Székelyföldet, imád a medvék között élni, imádja, amit csinál. Úgy érzi, övé a világ legjobb munkája.

  • Miért éppen Erdélyt választotta új otthonául?

– 14 éves kora óta ösztöndíjjal támogattam Máté Bence természetfotóst, aki elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, „Az év természetfotósa 2010” címet. Egyszer telefonon hívott, hogy keressem fel, elmentem. Éppen Böjte Csaba atyával beszélgettek az Erdélyben létesítendő medvelesekről, és Bence azt mondta, hogy csak velem együtt vállalja a lesek kiépítését. Így hárman döntöttünk a dologról,  és a megbeszélést követően választottam Erdélyt. Örülök, hogy belevágtunk, mert a medvék Erdély legkülönlegesebb és a legjobban védelemre szoruló állatai.

Itt: Máté Bencével együtt az egyik medvelesben
  • Milyen feladatai vannak mostanában, mint medvepásztornak?

–  Eladni a könyveimet…. Most egy újabb katasztrófa állt be az életembe, pedig volt elég. Gyakorlatilag kifosztottak, óvatosan fogalmazva: hozzám közel álló emberek szabadítottak meg a vagyonomtól; utána a maradék pénzemet a válság vitte el; majd utána a szerencsejáték törvény megszüntetése már a „padlóra tett”. Tavaly már úgy nézett ki, hogy sikerül talpra állni, és ez év február 28-ig ez így is nézett ki,  de ekkor beütött a korona vírus, és ismét a „nullára estem vissza”. Ez egy újabb katasztrófa az életemben.

És milyen a jó Isten, az Isten mindig gondoskodik a bajbajutottakon, tavasszal megíratott velem egy könyvet, és most gyakorlatilag abból tudunk élni.

  • Ennek ellenére a könyv bevételéből másokat is támogat.

–  Hát hogyne. Van, aki még nagyobb bajban van, mint én, és hát miért ne segítenék? Jó érzés az, hogy bármekkora bajban vagyok, azért tudok adni másoknak.

* Mégis visszatérnék a kérdésemre: napjainkban mivel foglalkozik egy medvepásztor?

– Kettős feladatom van. Én egy négy csillagos wellness hotelben lakom, mindennapi feladatom, hogy távol tartsam  a medvéket  – humánus eszközökkel (elterelő etetés stb.)- a szálloda lakóitól. Emellett a leseket továbbra is működtetem: etetek, karbantartok, és figyelem a medvéket, mert nagyon szeretem őket.

Továbbá előre menekülünk, mert fejlesztünk. Vettem egy „Ceaușescu- lest”, egy olyan 50 éves medve-lest, amit annak idején még a román elnöknek építettek. Ezt most restauráljuk, a belsejét átalakítjuk négy csillagos szálloda szintűre, és egyfajta múzeumként is fog funkcionálni. Tehát egy extrém, a világon egyedüli medvelest  fejlesztünk.

  • A családja hogyan viszonyul ahhoz, hogy napjának nagyobb részét a medvékkel való foglalkozás köti le?

–  Hát sajnos nagyon keveset tudok a családdal foglalkozni. Én most a legkisebb, 9 éves fiammal és a második feleségemmel élek együtt. A feleségem sokat besegít, van úgy, hogy ő is vezet túrát a medvelesekhez, tehát ő az egyetlen élő medvepásztornő. El tudom képzelni a turisták arcát, amikor várják a nagy, morcos, bajszos székely vadőrt, hátán a puskával, és megjelenik egy törékeny medvepásztornő…

  • Végezetül két kérdés egyszerre. Bár a Medvepásztor című könyve sikeres, mégis, hogyan ajánlaná a könyvbarátoknak? És: hogyan alakul kapcsolata ’napjainkban’ Szentessel?

A választ itt mondja el Szin János:

 

A könyvet közvetlenül  a szerzőtől is megrendelheti:

https://medvepasztor.medveles.hu/

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?