Kiemelt hírek Szentes

A szentesi mentők nyílt napja az újraélesztésről

Az Újraélesztés világnapján, október 16-án Nyílt Napot tartottak a Szentesi Mentőállomáson. Bárki bemehetett az állomásra, megnézhette az autókat, a mentősök munkáját, beszélgethettek velük.

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat – írja honlapján az OMSZ.

A látogatók megtanulhatták az újraélesztést is. az újraélesztésről kiemelte, életet lehet menteni vele, mert a keringés leállása esetén négy-öt perc áll rendelkezésre ahhoz, hogy a beteg ne szenvedjen súlyos agykárosodást.

Később esélytelen az újra élesztése. Így aki ilyen beteget lát, mielőbb kezdje meg az újraélesztést, nyomkodja a mellkasát, amíg a mentőautó oda nem ér. A mentésirányítás vonalban marad vele, telefonon utasításokat ad, segít.

Bemutatták a Lucas 3 készülék használatát is, ami egy speciális mellkas-komprimáló eszköz. A készülék folyamatosan és egyenletesen képes a vérkeringés fenntartására, de bevetését mindig meg kell előznie a manuális kompressziónak – hallottuk.

A technológia lényege, hogy a mellkasi kompressziókat ember helyett egy eszköz végzi egyenletesebben (percenként 100 lenyomás), pontosabb mértékkel (4-5 cm mély). Az eszköz betegszállítás közben, mozgó gépjárműben is alkalmazható. Használata során az egészségügyi csapatból felszabadul egy fő, aki további beavatkozást végezhet – kaptuk a tájékoztatást.
(A cikk alatti videón látható – működés közben)

Amit még nagyon fontos hangsúlyozni az Újraélesztés világnapján:
életveszély esetén a túlélési esélyeket az elsősegélynyújtás gyorsasága és szakszerűsége határozza meg. Néhány egyszerű mozdulattal bárki lehet életmentő. A tudás könnyen megszerezhető, bátorság, hiszen a legrosszabb az, ha nem teszünk semmit.

Képmelléklet:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3157062031031599

Újraélesztés – Lucas 3 készülék

A szentesi mentők nyílt napja az újraélesztésről (Képmelléklettel)Az Újraélesztés világnapján, október 16-án Nyílt Napot tartottak a Szentesi Mentőállomáson. Bárki bemehetett az állomásra, megnézhette az autókat, a mentősök munkáját, beszélgethettek velük.Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat – írja honlapján az OMSZ.A látogatók megtanulhatták az újraélesztést is. az újraélesztésről kiemelte, életet lehet menteni vele, mert a keringés leállása esetén négy-öt perc áll rendelkezésre ahhoz, hogy a beteg ne szenvedjen súlyos agykárosodást. Később esélytelen az újra élesztése. Így aki ilyen beteget lát, mielőbb kezdje meg az újraélesztést, nyomkodja a mellkasát, amíg a mentőautó oda nem ér. A mentésirányítás vonalban marad vele, telefonon utasításokat ad, segít. Bemutatták a Lucas 3 készülék használatát is, ami egy speciális mellkas-komprimáló eszköz. A készülék folyamatosan és egyenletesen képes a vérkeringés fenntartására, de bevetését mindig meg kell előznie a manuális kompressziónak – hallottuk.A technológia lényege, hogy a mellkasi kompressziókat ember helyett egy eszköz végzi egyenletesebben (percenként 100 lenyomás), pontosabb mértékkel (4-5 cm mély). Az eszköz betegszállítás közben, mozgó gépjárműben is alkalmazható. Használata során az egészségügyi csapatból felszabadul egy fő, aki további beavatkozást végezhet – kaptuk a tájékoztatást.(A cikk alatti videón látható – működés közben) Amit még nagyon fontos hangsúlyozni az Újraélesztés világnapján:életveszély esetén a túlélési esélyeket az elsősegélynyújtás gyorsasága és szakszerűsége határozza meg. Néhány egyszerű mozdulattal bárki lehet életmentő. A tudás könnyen megszerezhető, bátorság, hiszen a legrosszabb az, ha nem teszünk semmit.Képmelléklet:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3157062031031599

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2019. október 16., szerda

Vélemény, hozzászólás?