Hírek Kiemelt hírek Szentes

A szentesi önkormányzat asztalán: Szobrok

Vizsgálódásunk középpontjában  a szentesi szobrok állnak. Ennek az adja az időszerűségét, hogy Rébeli-Szabó Tamás  önkormányzati képviselő kérte, hogy a hivatal téjékozódjon a Kossuth téri szobrok felújításának költségeiről, találjanak forrást a felújításra. Elsősorban a város központi terén lévő alkotások rendbetétele lenne szükséges, igényelne  gyorsabb beavatkozást, hiszen évente többször is fókuszban vannak, amikor koszorúzásokat, vagy más városi rendezvényt tartanak közvetlen közelükben. 

Kifejtette, hogy az alapzatokat, illetve magának a szobornak a felületét is is át kellenne vizsgálni (minden részletre kiterjedően),  ennek nyomán kezdődhetne el a rendbehozatal. Véleménye szerint egy-egy esetben nem tulságosan jelentős összegről van szó, ütemezve talán  a forrásokat is meg lehetne találni.  

Külön kitért a Horváth Mihály szobor talpazatához “épített” elektromos szekrényre,  amely egyátalán nem “odavaló”, és az állagmegóvást sem segíti elő.   

Egyébként 128 műalkotás található Szentesen, melyek köztereken, középületek külső, vagy belső homlokzatán, udvarán vannak elhelyezve.   

A Műszaki Iroda első ütemben 8 köztéri szobor, illetve díszkutak szakértői  felülvizsgálatát  javasolta, ezek  a következők:  

Képgaléria a kijelölt, vizsgálandó szobrokról:

Labádi-Fébert Andrea, a Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki Irodájának vezetője elmondta, hogy először ajánlatokat kérnek a szakértői vélemények elékészítésére vonatkozóan, mely alapján a műalkotások rendbetételére pontos kivitelezői árajánlatokat tudnak bekérni.  A kivitelezői árajánlatok alapján, a forrás elkülönítésével, a munkálatok megrendelhetőek lesznek. 

Szabó Zoltán Ferenc polgármestertől megtudtuk, hogy az önkormányzat emellett foglalkozik új köztéri szobor elhelyezésének gondolatával is. Petőfi Sándornak, nagy költőnknek és a szentesi születésű Tóth József színművésznek egyaránt jövőre ünnepeljük születésük 200. évfordulóját.  

Ebből az alkalomból a kettejüket közösen megörökítő alkotással tisztelegnének e jeles jubileumra. (Annyit megtudtunk, az elképzelés már túljutott a “ gondolkodás fázisán”….)

 

 

Vélemény, hozzászólás?