Kiemelt hírek Szentes

A szentesi polgárőrök a veszélyben is a „frontvonalban” maradtak

Bár a veszélyhelyzetet még nem vonták vissza (a kijárási korlátozásokon május végére már könnyítettek), az együttes védekezés, a közös tennivalók azonban még maradtak. Az elmúlt hetek során sok-sok köszönet hangzott el a közmédiumokban, közösségi oldalakon több szakmában, hivatásban dolgozóknak, viszont a polgárőrökre kevés figyelem, elismerés jutott.

Pedig (mások mellett) a Szentesi Polgárőr Egyesület példaértékű munkája miatt mindenképp megérdemli a szélesebb nyilvánosságot, a dicséretet, hiszen a bajban sem húzódtak vissza, ott voltak (és vannak), ahol csak lehetett és kellett segíteni.

Az elmúlt több mint két hónapban az idősek ellátásába való segítségnyújtásban vállaltak mindennapos munkát. Főként az ebéd kihordásban vesznek részt a polgárőrök, mégpedig a Szentesi Gondozási Központ munkatársaival közösen. De ha kellett minden más ’apró’ feladatot megoldottak az érdekükben. Ebben a tevékenységben négy polgárőr vesz részt mind a mai napig, két gépjárművel, és mintegy 60 személynek juttatják el a meleg ételt.

 

A közterületi szolgálatvezénylés sem szünetelt ebben az időszakban sem, figyeltek a kiemelt objektumokra, segítettek a bevásárlásban, a betegszállításban, a gyógyszerek kiszállításában. Részt vettek a boltok és piacok ellenőrzésében is az önkormányzatok és az országos szövetség felkérései alapján.

Esetenként közösen járőröztek a rendőrökkel, segítettek a hatósági karanténban lévő személyek ellenőrzésében is.

Emellett a tanyaprogram keretében folytatták a heti 2-3 alkalommal történő külterületi ellenőrzéseket, az ott élők támogatását. Egyébként tevékenységük kiterjed Szentes Járás (813 négyzet kilométeres) területére is.

Mára már megfelelő körülmények között végezhetik munkájukat, amiről Gilinger István, a Szentesi Polgárőr Egyesület elnöke, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének Szentes Járási koordinátora, beszélt.

A 41 fős tagságot számláló egyesület korszerűnek mondható irodával, négy gépjárművel, (Tiszai) vízi-bázissal, lőtérrel, megfelelő számú polgárőri egyenruhával rendelkezik, rendszeresebbé vált a szervezeti életük, és fegyelmezetten végzik önkéntes munkájukat.

Eljutottak oda, hogy szoros és kiegyensúlyozott kapcsolatuk van az önkormányzatokkal, a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, az egyházak helyi képviselőivel, a helyi civilszervezetekkel. Örömmel tapasztalják, hogy már igénylik szolgálataikat.

Nem fáradunk – válaszolt kérdésemre Gilinger István. Továbbra is nagy gondot kell fordítani (nem csak a járványveszély miatt) az idősebbekre, az egyedül, a tanyán élőkre. Ellátásukba eddig is, és a továbbiakban is besegítenek a polgárőrök, akik számára természetes, hogy önkéntesen, szabadidejükből áldozva tesznek a közösségért.

Vélemény, hozzászólás?