Kiemelt hírek Szentes

A szentesi sci-fi író és zenei szerkesztő

A szentesi születésű Zsoldos Péter (1930– 1997) sci-fi-író és zeneszerző munkásságára emlékeztek január 11-én a Szentesi Városi Könyvtárban.
A megjelenteket Szekeres Dancsó Mónika, az intézmény igazgatóhelyettese köszöntötte, majd beszélgetett a meghívott vendégekkel Zsoldos Dáviddal, és Takács Gáborral.
Zsoldos Péter Szentesen érettségizett a Horváth Mihály Gimnáziumban. Ezután zeneszerzést tanult, 1949 őszén felvették a Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés tanszakára, ahol 1956 tavaszán megkapta zenetanári és kóruskarnagyi diplomáját.] Ezt követően a Magyar Rádióban lett zenei szerkesztő-riporter, közben 1963-tól 1967-ig a bölcsészkaron pszichológiát tanult. A tudományos-fantasztikus irodalommal 1957 után kezdett foglalkozni. Elsősorban tudományos-fantasztikus műveiről ismert Magyarországon.
Zsoldos Dávid (a sci-fi író fia) zongoraművészként és zenetörténészként végzett a Zeneakadémián, a Magyar Zenei Tanács elnöke.
Takács Gábor, a sci-fi és fantasy könyvek elemzésében elmélyült blogger.
A beszélgetés fókusza a Távoli tűz, Zsoldos Péter tudományos-fantasztikus regénytrilógiájának középső kötete volt, de gyakorlatilag alaposan analizálták Zsoldos Péter írói munkásságát.
A fia főként a családi vonatkozásokról beszélt. Többek között megtudtuk azt is, hogy Zsoldos Péter nagyon sokat olvasott, és csak olyanokról írt, amelyeknek valóságalapját is megismerte, vagy tudni vélte. Fiatal korában sokat olvasott olyan szerzőktől, mint Jack London vagy Kipling. Később pedig a tudományos könyvek érdekelték csillagászat, földrajz, geológia, majd a régészet témakörökben. „Hatalmas kíváncsiság jellemezte, vezette”. „Mindenki írjon, amit akar, de a maga műfajában.”
Továbbá beszélt arról is, hogyan tudta összeegyeztetni a két hivatását (írói, zenei szerkesztői), ezek viszonyáról. Szerinte apja életét alapvetően a zene határozta meg, ugyanakkor szívesen eljátszott a fantázia szabadságával.
A Távoli tűz nem egy már létező vagy kitalált tudományos axióma köré bonyolít izgalmas, a krimi határát súroló történetet, nem csábítja az olvasót a fantázia csillogó szárnyain szédítő repülésre, nem ígér borzongást és horrort, tragédiát és drámát, felfoghatatlanul idegen csillagvilágok jeges szikrázásában – így kezdte véleményének kifejtését Takács Gábor.
E műfajban szokatlan epikája a nagy történelmi regények testvérévé avatja ezt a kitűnően megírt könyvet, melynek legfantasztikusabb – és sikeres – vállalkozása éppen az, hogy olvasása közben megfeledkezünk arról: fantasztikus regényt tartunk a kezünkben, egy képzelt bolygó képzelt lakóinak életét éljük három évtizeden át.
Az 1967-ben született Távoli tűz eddig öt kiadásban jelent meg Magyarországon.
Említésre került, hogy Zsoldos Péter tudományos-fantasztikus regényei mellett az 1979-ben megjelent Portré négy ülésben című kötetben Muszorgszkij élete és a 19. századi Oroszország világa elevenedik meg, amelynek megírása nagy élményt jelentett a szerzőjének.
Zsoldos Péter (1930– 1997) Fotó: Tóth István Csaba – MTI

Vélemény, hozzászólás?