Szentes

A szentesi sportuszoda névadójára emlékezünk

Nyolcvanhét éve, 1932. szeptember 10-én született dr. Rébeli-Szabó József, vízilabda játékos és edző, jogtanácsos, Szentes egykori polgármestere, a város díszpolgára.

 

A város méltán népszerű sportjában betöltött szerepe miatt a helyi sportuszoda az ő nevét viseli.

„A szentesi vízilabda legendás alakja, aki nem csak játékosként, hanem edzőként is maradandót alkotott. 1964–ben a klub kiüresedett, a játékosok nagy része kiöregedett. Ekkor kezdett szinte nulláról edzősködni. A legnehezebbet választotta. Kisgyermekekből alkotott csapatot és az egész szakosztály munkáját magára vállalta.

Hosszú évek munkájának köszönhetően a kizárólag szentesiekből álló csapata 1971–ben ezüstérmet, majd egy évre rá aranyérmet nyert az OB II-ben, és ezzel jogot nyert arra, hogy az OB I–ben szerepeljen újra a szentesi csapat.

Legendás emlék, hogy az 1972-es bajnoki felkészülés első napján kitűzött egy papírlapot az öltöző falára, melyen ez állt. „A dobogó legfelső fokáról csak egy ugrás Hollandia„ . És a játékosok hittek Neki.

A klub, már az OB I legjobb vidéki csapataként 1976 nyarán elindult két hetes nyugat- európai túrájára, melynek végállomása Hága volt.”
(Kádár József – Nagy szentesi sportkönyv)

„Az igazi sikerek 1972-től datálódnak dr. Rébeli Szabó József edző vezetésével, a szentesi csapat bejutott az első osztályba, és mind a mai napig ott is található.”
(Szentesi VK honlapja)

Vélemény, hozzászólás?