Hírek Kiemelt hírek Szentes

A Szentesi Szalon őszi első előadása

A Tóth József Színház által szervezett Szentesi Szalon “Tudományos Kuckójában” szeptember 13-án Szántai Lajos: ‘A világ szabadsága és a Magyarok Istene – Petőfi Sándor sorsában’ előadását hallgathatták meg a megjelentek– ezzel indult el a 2022/23-as idény.
A sorozattal összefüggésben elmondjuk, hogy az előző évhez képest annyi a változás, hogy – a négy helyett – havi két alkalommal szerveznek Szentesi Szalont. Az előző szezonban megszokott négy nagy témakörön nem változtattak: sport, tudomány, életmód és irodalom.
A sorozat első programja (fél órás) késéssel kezdődött, aminek egy kisebb félreértés volt az oka, de akik megvárták az előadót (a túlnyomó többség), azok nem bánták meg.
A megszokottnál kissé többen voltak (és maradtak) Szántai Lajos előadásán, és ennek magyarázatául pár szó az előadóról:
Az idén éppen 60 éves Szántai Lajos művelődéstörténész több mint negyedszázados előadói pályafutása során több ezer előadást, sorozatot tartott jeles történelmi személyiségekről, többek között Atilláról, Szent Istvánról, Szent Lászlóról, Hunyadi Mátyásról, II. Rákóczi Ferencről, József Attila költészetéről, nem megfeledkezve más jelentős személyiségekről, eseményekről, vagy a magyar művelődéstörténet kincsestáráról, például a népmesékről.
Külföldi útjai során többször is megfordult Egyiptomban, járt Kínában, a kaukázusi országokban, a Közel-Keleten, Észak-Amerikában, Ausztráliában és természetesen bejárta a Kárpát-haza területét is.
Mindezek ismeretében érthető volt a felfokozott érdeklődés, amit már előadása elején csak növelt a művelődéstörténész, amikor kijelentette: a jelzett témában nem új alapdolgokról fog beszélni, inkább olyanokat mond el, amivel a jelenlévők történelem szemléletét, felfogását szeretné alakítani, átformálni. Vagyis: “aki valamiben nem hisz, annak járjon utána”.
Szántai Lajos előadása során több helyen is ellentmondott annak, amit az iskolában, történelem órákon tanultunk, de rögtön igyekezett a saját állítását (is) igazolni, alátámasztani. Igaz, ennek során többször tett nagyobb “kitérőket”, amivel kissé bonyolulttá, körülményessé tette mondnadóját.
Az előadásból olykor úgy jött le, hogy ő, csakis ő van birtokában az igazságnak (persze ez nem minden esetre igaz, csak olykor…).
A résztvevőket arra bizonyára “megtanította”, hogyan kell gondolkodnunk a saját eszünkkel, és nem kell feltétlenül hinni Szántainak sem, mert ha sok irányból tájékozódunk rájövünk, hogy merre van az igazság.
Érdekes és impulzív előadás szerepelt a Szentesi Szalon őszi első programján.

Vélemény, hozzászólás?