Hírek Kiemelt hírek Szentes

A szentesivé lett festőművész jubileumi kiállítása

A Szentesi Művelődési Központ megrendezte a Csongrád megyei alkotói díjas Sziklay Sándor festőművész, “Nyolc évtized tanúja” című kiállítását a Tokácsli Galériában.
A tárlatot dr. Horváth György ny. gyógyszerész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.
Sokszínű alkotó festményeit láthatja a közönség, hiszen a művészi pályája elején mintegy száz verse jelent meg napilapokban, irodalmi folyóiratokban Juhos Sándor, Sziklay Sándor, Sziklay Juhos Sándor néven.
Az 1960-as évek elejétől tartja számon grafikáit, festményeit. Munkái eljutottak a világ számos országába. Hozzávetőleg százötven festménye van külföldi tulajdonban: az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben, illetve Olaszország, Franciaország és Görögország mellett Európa csaknem minden országában.
Hazai kiállításokon, tárlatokon szerepelt többek között Kecskeméten, Szegeden, Debrecenben és Kaposváron. Képei megtalálhatók Budapesten és a megyeszékhelyeken, nagyvárosokban és számos kistelepülésen az ország egész területén.
És ami nagyon érdekes: a művész igyekszik nagyon pontosan számon tartani hova, kihez, milyen intézménybe kerültek festményei.
A város képzőművészeti élete sokat köszönhet Sziklay Sándornak. Tanította, vagy inkább „irányította azokat, akiknek fontos volt az ecset”, és mindig a valódi értékek megteremtésére ösztönözte tanítványait. 2007-től vezette a Paletta alkotókört, 2009 óta a Sziklay festőcsoport néven működő szabadiskolát is.
Maga is többször, több helyen (még a szentesi utcákon is) kiállított, és ezek mindig egy minőséget tükröztek, egy etalont jelentenek, jelentettek követőinek, a nézőnek.
Ugyan Debrecenben született, és sorsa az ország több településére elvetette, ennek ellenére ma már nagyon erős érzelemmel vallja magát szentesinek.
Ismereteim szerint Szentesen utoljára öt évvel ezelőtt volt önálló kiállítása, ezért (is) épp ideje volt egy több mint fél száz Sziklay alkotást bemutató tárlatot szervezni a város központjában található, nívós galériában.
A megnyitón közreműködött Kulbert György (gitár-ének).
Képgaléria:
A kiállítás április 2-ig tekinthető meg. Keddtől péntekig 9-13 óráig, illetve 15-17 óráig, valamint szombaton 9-13 óráig.

Vélemény, hozzászólás?