Hírek Kiemelt hírek Szentes

A színjátékos élete: “középszerű életet élni rettenetes”

A Koszta József Múzeum és a Szentesi Vendégszeretet Egyesület közös szervezésében, az Őze Lajos bérlet keretében március 19-én, a múzeum Koszta termében Irsai Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatója tartott előadást: Őze Lajos, a szentesi színjátékos címmel.
A megjelenteket Matkócsik Pál, az egyesület elnöke köszöntötte, aki egyben bejelentette, hogy folytatják az Őze Lajos bérlet-akciójukat, és a jövőben is vállalják a város építészeti, természeti és szellemi értékeinek a bemutatását, ezzel is emlékezve Szentes híres színészére.
Irsai Farkas László érdekes és izgalmas előadást tartott Őze Lajos életéről, felhasználva ‘A színjátékos életei’ című, 1993-ban megjelent, Valachi Anna által jegyzett életrajzi kötetet, Kruzslicz Pál: Színházról öt felvonásban című könyvének idevonatkozó fejezetét, és a Nemzeti Filmarchívum által rendelkezésre bocsátott Őze filmeket.
Előadásának élvezetes része volt, amikor a múzeum igazgatója saját írásából olvasott fel részleteket, amely majd egy teljes Őze kötet anyagába kerül. Ugyancsak sok színháztörténeti érdekességet tartalmazott az a filmösszeállítás is, amelyben egy saját “gyártású” dokumentumfilm ‘nyersanyagaként” Őze Lajos pályatársaival, például Ud­­varos Dorottyával, Cserhalmi Györggyel, Ascher Tamással, Székely Gáborral, vagy Balogh Gyulával (a színjátékos öltöztetőjével) készült interjúkat láthatták a jelenlévők.
Az előadás utáni beszélgetés rávilágított arra, hogy nagyon sok szentesinek van érdekes, esetenként személyes élménye Őze Lajosról.

Vélemény, hozzászólás?