Kiemelt hírek Szentes

A Temesvár ’89 – és a szentesi TV torony elleni merénylet

A Koszta József Múzeum a Temesvár ’89 – A magyar segítség című időszaki kiállításához kapcsolódóan december 22-én a múzeum „Temesvári kávézójában” baráti beszélgetésre várta a téma iránt érdeklődőket, a látogatókat.

A vendégeket – köztük Gilicze András tiszteletest, a Halmai fivéreket, Ludányi Istvánt, Gila Istvánt, a szentesi segélyakciók szervezőit, résztvevőit – Farkas László Róbert, a múzeum igazgatója köszöntötte.

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere is köszöntötte a megjelenteket, illetve megköszönte a kiállítás szervezőinek körültekintő előkészítő-szervező munkáját.

A beszélgetésen Gilicze András, a Felsőpárti Református Gyülekezet lelkésze a környezetükben már évtizedek óta működő önkéntes segélyező tevékenységet ismertette, ezen belül arról beszélt, hogy a Hollandiával már korábban kiépült segélyező szolgálatukat hogyan vonták be a romániai segélyezésbe – videó: https://youtu.be/QqQQvaZuAJk

Ludányi István a 30 évvel ezelőtti, a helyi Vöröskereszt keretében végzett segélyezési munkáját elevenítette fel.

Szentesi TV torony talapzata

Szirbik Imre, akkori városi vezető az 1989-es temesvári forradalom néhány fontos, szentesi vonatkozású mozzanatára emlékezett. Ezek között a Szentesi TV torony román részről történő felrobbantásának tervéről beszélt – ezt a videón is hallhatja:
https://youtu.be/mqF-iCGihuw

További, eddig még kevéssé ismert tény, hogy ebben az időszakban a szentesi Erdélyi Szövetség is több romániai városba juttatta el segély-szállítmányait. Erről beszél a videón Halmai János:
https://youtu.be/cUXzYVt_XYY

Eddig még (eléggé) szűk körben volt ismert, hogy Marton György, akkori mindszenti tsz-elnök és jogásza dr. Pálinkó János, két szentesi taxis, a szentesi Szobota Lászlóval „konvojt” alkotva szintén a forradalom első óráiban, főként gyógyszer-szállítmányt vittek Temesvárra, a kórházba. (A feladat során Juszt László akkori TV-s riporter is csatlakozott hozzájuk – végezve az ő saját munkáját.)

A beszélgetéseket követően a múzeum igazgatójának vezetésével megtekintették “Temesvár ’89” kiállítást.

A programon zsíros kenyérrel és forralt borral várták a vendégeket.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3375524859185314

Vélemény, hozzászólás?