Kiemelt hírek Szentes

A teraszon nyitották meg az Alföldi Fotószalont

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör október 23-án a Tokácsli Galériában rendezte meg a XXVI. ALFÖLDI FOTÓSZALON megnyitó ünnepségét. (Pontosabban: a járványügyi szabályok figyelembevételével a kiállítóterem előtti teraszon – amire a kiállítás elmúlt három évtizedében nem volt példa Szentesen)

Köszöntőt mondott (és a díjakat átadta) Szabó Zoltán Ferenc Szentes város polgármestere. Szentes köz-és kulturális életében nagyon fontos helyet vívott ki magának a Szentesi Fotókör, és az általa generált számos pályázat és kiállítás. Az Alföldi Fotószalon nagy figyelmet kap az ország fotós társadalmától, de ezért sokat kellett tenni. Legyen ez így a jövőben is – kívánta a város vezetője.

A kiállítást Horváth Péter fotóművész, az Magyar Művészeti Akadémia tagja nyitotta meg. (Gondolatairól sokat megtudhat a videóból.)

Ezt követően Nagy István, a Szentesi Fotóklub vezetője ismertette az idei pályázat „hátterét”. Ezúttal is komoly pályázati anyag jött össze, sokan művészi igényű kollekciókban gondolkoztak. Alig volt olyan beküldött képanyag, amiből nem lehetett volna képet falra kirakni. A beküldött alkotásoknál az is érzékelhető volt, hogy sokkal jobban megválogatta mindenki a fotóit a nagyítás, nyomtatás, egyedi eljárás elkészítése előtt, mintha digitális fájlokat kellett volna küldeni. Több órás értékelés után 57 szerző 101 képe került be a kiállítási anyagba.

Gábor Enikő, Haris László és Szamódy Zsolt Olaf fotóművészek kicsit a képzőművészethez is közel álló fotókat értékelték kiemelkedőbbnek, sok ilyen képelemeket tartalmazó alkotást válogattak be a tárlatba. A díjak odaítélésekor is teljes konszenzus volt a három zsűritag között.

A 26. Alföldi Fotószalon díjazottjai:
I. díj: Galyasi Géza Attila (Esztergom)
I. díj: Héjja Gabriella (Schellenberg, Németország) – testvére vette át.
II. díj: Baloghné dr. Kovács Matild (Nyíregyháza)

KÜLÖNDÍJASOK:
Dudás Szabolcs (Budapest)
Gálos László (Salgótarján)
Palotás Lehel (Debrecen)
Sógor András (Budapest)
Szőnyi István (Budapest)

A megnyitó végén a díjazott alkotók beszéltek fotós pályájukról, élményeikről, elképzeléseikről.

A megnyitón közreműködtek: Árvavölgyi Patrik, Botka Boglárka és Szabó Maja – a Horváth Mihály Gimnázium 10. d osztályos diákjai.

A kiállítás megtekinthető november 21-ig, keddtől péntekig 9-13
és 15-17 óráig, szombaton 9-13 óráig (Szentes, Kossuth Tér 5. I. emelet.)

Képgaléria a megnyitóról:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=4589032091167912

Vélemény, hozzászólás?