Kiemelt hírek Térség

A térségben is átalakul a szociális otthonokban élők helyzete

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Csongrád megyei igazgatósága március 21-én Derekegyházon rendezte meg  a  “Gesztenyeliget-Kastélotthon” Derekegyházi Ápoló Otthonának kiváltása projekt nyitó rendezvényét és bokréta ünnepségét.

A pályázat keretében a Gesztenyeliget Kastélyotthon százhúsz ellátottja számára épülnek lakóotthonok Nagymágocson és Derekegyházon, ez csaknem 1,2 milliárd forintból megvalósuló beruházást jelent.

Az ünnepségen felszólaló Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár kijelentette: a kormány határozott célja, hogy a társadalom érzékenyítésével elérje, minél inkább természetesen kezelje mindenki a fogyatékosságot, fogadják el és fogadják be a fogyatékos embereket. Hozzátette: a kormány több mint 25 milliárd forint hazai és uniós forrást fordít az intézményi férőhely kiváltásra.

A csaknem 1,2 milliárd forintos beruházás keretében Nagymágocson és Derekegyházon öt-öt 12 férőhelyes, támogatott lakhatást biztosító épületet és egy-egy nappali szolgáltató központot alakítanak ki, ahol – többek között – az étkeztetést, a készségfejlesztő képzéseket biztosítják majd, de helyet teremt a szabadidős tevékenységekre is – közölte az államtitkár.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a lakóotthonok kialakításával a derekegyháziak régi vágya teljesül, a kastélyotthon lakói méltó, a 21. századnak megfelelő körülmények közé kerülhetnek.

A politikus beszélt arról, hogy a lakóotthonokban való elhelyezésnek kedvező tapasztalatai vannak, hiszen Szentesen már megoldották ezt a kérdést. Közölte, bízik abban, hogy hamarosan a szomszédos Nagymágocson, a Károlyi-kastélyban gondozott háromszáz ember sorsa is megoldódhat, és hasonló körülmények közé kerülhetnek, mint rövidesen a derekegyházi otthon lakói.

Dr. Juhász Tünde Csongrád megye kormánymegbízottja hozzászólásában a március 21-i naphoz kapcsolódó történelmi évfordulókat említette meg, következtetésként pedig az állampolgárok egyenlőségéről, az önálló, családias körülményeket jelentő lakóotthonok jelentőségét emelte ki.

A társadalom egyenrangú tagjaiként olyan életkörülményeket kell biztosítani a fogyatékkal élőknek, hogy a mindennapokban a lehető legnagyobb önállósággal élhessenek a speciális igényeiknek megfelelő, magas színvonalú körülmények között

Az ünnepségen felszólalt még a két érintett község polgármestere, a derekegyházi Szabó István és a nagymágocsi Szebellédi Endre. Mindketten azt fejtegették, hogy mennyire előnyős lesz az otthon- lakóknak az új, korszerűbb környezet, a lakosság pedig befogadó lesz velük kapcsolatban.   Szabó István Derekegyház polgármesterét kérdeztük ez ügyben:

Az ünnepség végén a díszvendégek, Salamon László (derekegyházi) atya, Bodrogi Ferenc, a kivitelezést végző cég ügyvezető igazgatója kötött szalagot a bokrétára, amelyet aztán elhelyeztek az egyik foglalkoztató épület legmagasabb pontján.

A kivitelezést végző cég vezetőjét Bodrogi Ferencet – többek között – az építkezés befejezéséről is kérdeztük:

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?