Kiemelt hírek Szentes

A ’Tudomány kuckójában’ dr. Dobos András

A Tóth József Színház és Vigadó ’Szentesi Szalon’ elnevezésű programja keretében a ’Tudomány kuckó’-ban október 11-én dr. Dobos András szemész állatorvos, c. egyetemi docens tudományos munkásságáról beszélt a szalon vendégeinek.
Dr. Dobos András tősgyökeres (hetedíziglen) szentesi, a Horváth Mihály Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, itt ismerte meg feleségét, három gyermekük született, mindhárman az orvosi pályát választották.
Eleinte Szentesen és a környező községekben praktizált, majd 2003-ban létre hozták a szentesi rendelőt feleségével Dr. Dobos Andrásnéval, aki a rendelő laborrészlegének vezetője.
A Kiséri Állatorvosi Rendelő mára már a világ egyik legjobban felszerelt állatorvosi szemészeti rendelőinek egyike, lézerműtéti diagnosztikában, műtéti lézertechnikában és szemészeti diagnosztikában.
A beszélgetés elején szó esett a város-szerte ismert Dobos famíliáról. Majd kiderült, hogy történt az állatorvosi-pálya választása, és sok-sok élménnyel fűszerezve az állatorvosi praktizálás első éveiről is szívesen nyilatkozott.
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, ülő emberek és belső tér
A tudományos munka kapcsán néhány új gyógyító eljárásról, eszközpark fejlődéséről, a tudományos publikációkról, a Szentesen megrendezett Szemészeti Tudományos Konferenciákról beszélt a szemész specialista, majd beszélt arról is, hogy eddigi tudományos tevékenységüket szeretné összefoglalni, és egy könyv formájában megjelentetni.
Érdekes (és megható) volt hallgatni a rendelő tulajdonosát, hogyan működik az intézmény, hogyan telnek a gyógyítás napjai, milyen a kapcsolat a „gazdikkal” (és néhány példát is említett). Ennek kapcsán hangzott el az is, hogy – szándéka szerint – az általa vitt praxisban megkezdődött a generációváltás, szeretné fokozatosan átadni fiának (ő is dr. Dobos András) a rendelőt, az ott folyó tevékenységet.
Végezetül a „szabadidős” tevékenységéről folyt a diskurzus: a művészetek, a képzőművészet szeretetéről; egy, a halálának 10. évfordulója tiszteletére rendezendő, nagyobb lélegzetű Bíró Jenő kiállítás megszervezéséről; a helyi kulturális közélet támogatásáról.
Lehet, hogy egy kép erről: 8 ember és belső tér

Vélemény, hozzászólás?