Szentes

A turizmus fellendülését is segíthette a Szentesi Ízek Fesztiválja

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület már tizenötödik alkalommal rendezte meg a Szentesi Ízek Fesztivált az Ifjúsági Házban. Húsvét hétfőn számos kiállító és fellépő tette színesebbé a locsolkodás napját a Kurca partján. Matkócsik Pál Ferenc, a Szentesi Vendégszeretet Egyesület elnöke örömmel fogadta a Szentesi Gyors tudósítóját és bár a megnyitó előtt bőven akadt tennivalója, készséggel nyilatkozott nekünk.

Mindig ezen a helyszínen tartották meg a Szentesi Ízek Fesztiválját?

Tíz éve vagyunk jelen az Ifjúsági Házban ezzel a rendezvényünkkel. Ez már a tizenötödik alkalom, előtte a Gólya Házban és a Dózsa-házban is volt fesztiválunk. Az egyesületünk idén a 15. fesztiválját rendezi, és ebben az évben ünnepeljük a 15 éves évfordulónkat is. A fesztiválról tudni kell, hogy a Szentesi Művelődési Központ szakköreire támaszkodunk. A Kézimunka szakkör, a Hagyományőrző szakkör, Zöldág hagyományőrző szakkör, valamint a Foltvarró szakkör, és további egyesületek segítik munkánkat. Az Együtt Szentesért Egyesület a gyermekfoglalkozásokban segít. Az Árpád Szabadidősport Egyesület egyesületi tagként rendszeresen segíti munkánkat, ahogyan a Kapocs Egyesület is. Ezen kívül nagyon sok egyéni vállalkozó szorgalomból segíti a munkánkat, bemutatót tart, kóstolót és gyermekfoglalkozásokat tartanak. Nagyon széles a repertoár. A hagyományőrzésként a kézimunka oldalát, a népzenét, a néptáncot mutatjuk be.

Ma is találkozhatunk velük?

Ma is van a gyermekfoglalkoztatás, a régi népi játékok bemutatása és kipróbálhatósága, valamint a pónilovaglás, az ugrálóvár, kézműveskedés. Eközben van a kiállítás, bemutató kóstoló, a nagyteremben színes kulturális műsort láthatunk. A Zöldág hagyományőrző szakkör népi játékokat, népdalokat mutat be. Balla Tibor a Zöldek Hagyományőrző Szakkör tagja, egyesületünk tagja tekerőlanton az egyesületünk szignálját játsza el. Hagyományosan részt vesz minden fesztiválunkon az orosházi Arany Griff Dobkör, kiegészülve a szentesiekkel, amit végül is a sámándobolás zár. Balla Tibor zenél, majd vetített képes előadás a nagyteremben. A műsorok szünetében Szentesről készült filmeket, sok-sok fotót vetítünk. A csúcspontja a mai műsornak, a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola néptánccsoport fellépése, Bagi Ferenc vezetésével. Mészáros Milán, szentesi néptáncos, szólót táncol. Ezt követően a Zöldek hagyományőrző szakkör verses, mesés egyveleget ad, majd Kis Helga citerázik nekünk. Népdalokat és saját szerzeményeket is játszik majd. Ő nemzetközi szinten is jegyzett előadó. De készültünk táncházzal, népzenével is.

És az ízek?

A közreműködők ebédet kapnak, egytálételt, de a vendégek is vásárolhatnak ebédjegyet. Sertéspörkölt tornyával, vegyes zöldségsalátával. Akik beregisztrálnak, hogy meglátogatták a rendezvényünket, ingyenes jegyet kapnak, amit vagy kóstolásra, vagy lovas kocsikázásra használnak. A kóstolási lehetőségek: csirkepaprikás, krumplis lepény, fürjtojásból készült palacsinta házi lekvárral és házi sütemények.

Minden évben ez a legnagyobb rendezvényük?

Igen, ez a Szentesi Vendégszeretet Egyesületnek a legnagyobb rendezvénye, ez a fesztivál. Idén sok új arc is van. Budapestről gyermekfoglalkoztató, aki népmesékről beszélget a gyerekekkel. Vannak Heves megyéből gyümölccsel és lekvárral, ezen kívül érkezett vendégünk Orosházáról, jönnek Csongrádról és Derekegyházáról is vannak itt.

Szentesen megfelelőek a turizmus eredményei?

Egyértelműen kellene növelni a turisták számát, ez is az egyik kiemelt célunk. Találjanak meg bennünket! Ennek érdekében országos rádióreklámot indítottunk, de az egyik országos honlapon is szerepel a programunk. Ennek eredményeként vannak jelentkezők az ország más részeiből is. De az igazság mégis az, hogy még nem vagyunk igazán fenn a térképen. Tavaly novemberben egy turisztikai konferenciát tartottunk, ahol erről beszéltünk, hogy hogyan lehetne növelni a város idegenforgalmát. Mi erre szerveződtünk, ez az egyesületnek ez egyik legfontosabb célja. Ezért vannak olyan programjaink, ahol a város történetét, épített és természeti környezetét mutatjuk be.

Mi kellene ahhoz, hogy több turista érkezzen Szentesre? Több program, több szálláshely?

Igen, szálláshely szűkében vagyunk. Vannak persze üresjáratok, de amikor nagyobb rendezvények vannak a városban, akkor ez egy visszatartó lehet. Létszámában a vendéglátó egységek száma, illetve a szállásadók száma jó, és nagyon sokan vannak, de kicsi befogadóképességűek.

Mennyiben másabb a Szentesi Vendégszeretet Egyesület, mint az ország más pontjain működő hasonló egyesületek?

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület annyiban más, hogy a vendéglátók, szállásadók és a hagyományőrzők együtt vannak.

A szentesi ember valóban ennyire vendégszerető? Idegenekkel, turistákkal befogadóbb?

Én úgy érzem, hogy igen. Ez a rendezvényünk is arra szolgál, ha vendégeket fogadnak a városlakók, akkor programokat és látnivalókat javasolhassanak az ide érkezőknek.

Mik lesznek a következő programjai a Szentesi Vendégszeretet Egyesületnek?

A következő három programunk: körséták, épített és természeti kincsek bemutatása, a nyáron pedig három gasztronómiai rendezvényünk lesz az Üdülőközpontban, Helyi Ízek utcája címmel.

Vélemény, hozzászólás?