Kiemelt hírek Szentes

A város legismertebb alkotójára emlékeztek

Az Együtt Szentesért Egyesület október 27-én Szentesen, a Kálvária temető dísz-sírhelyeinél  megemlékezést tartott Koszta József Kossuth-díjas festőművész, és felesége Koszta Józsefné Szeifert Anna újratemetésének 10. évfordulójára alkalmából.  

A megjelenteket dr. Széchenyiné Csergő Judit, az Együtt Szentesért Egyesület alapító elnöke köszöntötte. Rövid bevezetőjében visszatekintett a művész hazahozatalának rövid történetére, megemlítve az abban a feladatban sok munkát végző személyek nevét: Lantos Imre, Nagy Zsolt, Balázsi Irén, Bácskainé Fazekas Márta.

Emlékező beszédet mondott Szirbik Imre polgármester, aki megemlítette Boros Péter, akkor belügyminiszter nevét, mint aki szintén segített Koszta József hazahozatalában.

Koszta József munkásságát Farkas László Róbert, a Koszta József Múzeum igazgatója méltatta. Említette Koszta stílust is teremtő művészetét, alkotói termékenységét, festményeinek elismertségét a művészetértő közönség körében.

Kijelentette: rendkívül nagy értéke a városnak, és a múzeumnak Koszta József és művészi hagyatéka, ezt tovább ápolják, illetve tovább örökítik a felnövekvő generációk körében. Ennek érdekében már a közeli jövőben tovább erősítik a közgyűjtemény képzőművészeti jellegű tevékenységét.

A megemlékezésen közreműködött Ráfi Dénes középiskolai tanár (szavalat), Várkonyiné Mihály Erna és Mihály Béla, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola tanárai (klarinéton), valamint a Koszta József Általános Iskola tanulói: Fekete Nagy Hanna, Urbancsok Kristóf és Mácsai Juliána.

A program végén az önkormányzat, az Együtt Szentesért Egyesület, a Koszta József Múzeum vezetői, valamint a jelenlévők közül többen virágokat, koszorút, mécseseket helyeztek el Koszta József sírján.

A megemlékezést követően Koszta József utolsó lakhelyén, a szentesi Zrínyi utca 2. sz. ház falán levő emléktáblát is megkoszorúzták az emlékező szervezetek.

Képek:

navigate_before
navigate_next

(Fotók: Lantos Imre és Nagy Zsolt)

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?