Hírek Kiemelt hírek Szentes

A zeneiskola névadójára emlékeztek

Lajtha László születésének 130. évfordulója alkalmából május 31-én a Szentes Városi Könyvtárban a Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, zenepedagógus életéről tartott előadás Nagy János, c. igazgató, orgonaművész, Szentes város díszpolgára.
A szentesi zeneiskola Lajtha László nevét vette fel. Először ezt a folyamatot ismertette Nagy János, akinek a vezetése alatt az épület egy nagyméretű felújításon átesett, többek között a hangversenyterem is ekkor nyerte el mai formáját. A munkákat 1989 őszére fejezték be, ekkor az iskola vezetése, a tantestület támogatásával elhatározta, hogy az épület átadásának alkalmával felveszik Lajtha László nevét.
Az ünnepségen jelen lehetett a zeneszerző özvegye, Hollós Róza is, aki készpénzt adományozott az iskolának, melynek kamataiból kerül átadásra (mind a mai napig) minden tanév végén a kiemelkedő teljesítményt nyújtó növendékek részére a Lajtha-díj.
Ezt követően az előadó – az idő rövidsége miatt – kiragadott néhány fontosabb állomást Lajtha László életpályájából, és arról beszélt, illetve az adott korszakhoz illő szerzeményével illusztrálta a történéseket.

Vélemény, hozzászólás?