Hírek Kiemelt hírek Szentes

Aki alkalmazkodni tud – az marad meg

A Tóth József Szinház által szervezett Szentesi Szalon vendége volt április 26-án Dobos Ferenc kertészmérnök, akit a magyar kertészet fejlődéséről, a hazai palántanevelés meghonosításáról és innovációjáról kérdezett Szebeni Zoltán, a színház munkatársa.
Először – természetesen – a családi vonatkozások kerültek előtérbe.
Dobos Ferencnek édesapja és keresztapja is a szentesi Árpád szövetkezetnél dolgozott. Gyermek- és fiatalkorában sokat munkálkodott a szülők, illetve a szövetkezet bolgár típusú kertészetében, ezzel segítve a család gyarapodását, kialakítva magában a szakma szeretetet.
Elvégezve a megfelelő iskolákat, fiatal kertészmérnökként az “Árpád” volt az első munkahelye. Nagyon szerette, sok tapasztalatot szerzett, de 1990-ben ott hagyta egy holland vetőmag-forgalmazó vállalat kedvéért, és otthon zöldségpalántát is kezdett nevelni.
A fiatal agrár szakember látta, hogy ezt (nagyban) Magyarországon is érdemes elkezdeni – ilyen szolgáltatás akkor itt sehol sem működött –, a hollandok pedig, miután látták, hogy próbálkozása beválik, csatlakoztak. 1996-ban megalakult a GrowGroup Magyar–Holland Palántanevelő Kft., holland többségi tulajdonnal. Dobos Ferenc kisebbségi tulajdonosként és ügyvezetőként 40 embernek adott munkát, illetve Közép-Kelet-Európa legnagyobb palántanevelő vállalkozását irányította.
A Grow-Group csoport 17 országban működik, mindenütt helyi társtulajdonos bevonásával. A Felgyőn található üzem az egyik legnagyobb, évente 100 millió palántát ad el, 70 százalékát Magyarországon, szállít Szlovákiába, Csehországba, Ausztriába és Romániába. Néhány heti pihenést leszámítva egész évre lekötik a kapacitást a megrendelések, minden igénynek nem is tudnak megfelelni.
A Grow Group Palántanevelő Kft. fejlődése – mindig figyelve a körülmények alakulására, ahhoz alkalmazkodva – folyamatos volt. A cég területi- és belső technológiai fejlődésére is ez volt a jellemző.
Évek óta fontosnak tartják, hogy valamilyen formában segítsék a környezetükben élőket. Iskolákat, óvodákat (legutóbb a helyi kórházat) és eseményeket, rendezvényeket támogattak.
Dobos Ferenc ma már “nyugdíjas”, a céget kivásárolta a holland partnertől, és fiának adta át az ügyek vezetését. Közösen gondolkodnak a jövőről: nagyon figyelni kell a termelést körülvevő feltételekre, és ezek elemzése után kell dönteni a tovább lépésről, az innovációról.
“Aki alkalmazkodni tud – az marad meg” – fejeződött be a beszélgetés.

Vélemény, hozzászólás?