Kiemelt hírek Szentes

Alkotó könyvtárosok

A Szentes Városi Könyvtárban október 8-án nyitották meg a Kreatív könyvtárosok című kiállítást, melynek keretében az intézmény munkatársai „mutatkoznak be” – másik oldalukról. Ez már harmadik ilyen alkalom, de mégis megtudhatunk néhány „titkot” a helyi könyvtárosok személyiségéről. Gondolta volna, hogy van, akinek mintegy 2000 db-os régi tégla gyűjteménye van?

A kiállítást Vágvölgyi Zoltán könyvtáros ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Egy rövid bevezető után – közvetlen szavakkal – egyenként mondott néhány gondolatot a 11 kiállító kollegájáról.

A képen a következők lehetnek: 2 ember, álló emberek, öltöny és belső tér

= Berkes Anikó Buddha gyűjteményét hozta el nekünk. Kis Buddha szobrocskákról van szó. Ezeknek gyűjtését középiskolás élményére vezeti vissza. Amikor erről tanultak megtetszett neki Buddha tanítása. Számára a Buddha szobrok a nyugalmat és a szerencsét szimbolizálják. A szobrok mellett egy otthon – párjával barkácsolt – memóriajátékot is elhozott.

= Bugyiné Pethő Katalin férjével együtt téglagyűjtéssel foglalkozik. Körülbelül 10 éve házépítés során vették észre, hogy egyes téglákon különféle jelek és monogramok találhatóak. Ez annyira felcsigázta az
érdeklődésüket, hogy szisztematikusan kezdték gyűjteni a régi téglákat. Igyekeztek minél többet megtudni róluk. Körülbelül 2000 régi téglájuk van otthon, ebből néhány érdekes példányt hozott el.

= Dallos-Szilágyi Erzsébet táskákat és különleges maszkokat varr. Az utóbbi 7-8 évben kezdett varrni. Egy kidobásra ítélt farmernadrág kapcsán kezdett gondolkodni az újra hasznosításról. Körbenézett a neten a varrós
oldalak között, ötletet merített és rengeteg gyakorlás után, mára már teljesen profi.

= Doba Lajosné Éva 1998-től foglalkozik színes és fehér hímzéssel, varrással, gobelin készítéssel, amit még Berezvai Lajosnétól, a könyvtár első igazgatójáról tanult meg. De nem csupán ilyen népi munkákat csinál,
hanem zoknimacskákat is varr. A szentesi varró kör tagja.

= Köteles Judit gyermekkorától kezdve köt és barkácsol, újrahasznosít dolgokat, vagy éppen régi, de már eredeti funkciójára nem alkalmas tárgyakat újít fel, és talál nekik új feladatot. Most egy szép kötött holmit, ill. néhány karácsonyfadíszt és asztali díszeket hozott.

= Pintérné Horváth Anikó gyermekkora óta bélyeget gyűjt, a bélyeggyűjteményét hozta el nekünk. Volt egy belga levelezőtársa, akitől sok szép bélyeget kapott, így kezdődött a gyűjtés. Emellett a gyermekkönyvtárban készült érdekes, látványos, barkácsolt dísz- és használati tárgyak készítésében is közreműködött.

= Sallainé Gresó Klára sokféle kézimunkát végez: kötés, horgolás, kalocsai hímzés, keresztszemes hímzés. Kisiskolás kora óta szenvedélye a kézimunka. Nem ül úgy le a tv elé, hogy valamit ne kössön, horgoljon,
hímezzen közben.
= Székely-Lenti Melinda: ő a Szegedi Tudományegyetem Rajz és Művészettörténet tanszakán végzett, és már gyermekkorától kezdve szeret rajzolni és festeni. Sprok János tanár úr egyengette kezdetben az útját. Körülbelül 400 munkája van. Linómetszeteket és egy portrét hozott el nekünk.

= Szekeres-Dancsó Mónika 15 évvel ezelőtt egy tanfolyam keretében sajátította el a patchwork nevű technikát, ami magyarul foltvarrást jelent. Munkáiból néhány szép példányt láthatunk most.

= Szitás Mihályné Lídia: kezdő könyvtáros korától foglalkozik színes hímzéssel és ún. lyukhímzéssel, ami a fehér hímzésnek egy formája (az anyagon lévő lyukakat hímzik körbe). Számtalan munkája van. Ebből hozott el párat bemutatni.

= Tánczos Edit szatén virágcsokrokat készít. Ez egy különleges, apró munkát igénylő, rendkívül dekoratív technika. Kislányainak óvodai ballagására készítette az első csokrokat. Egy-egy csokor elkészítése körülbelül 5-6 órát vesz igénybe. Emellett a gyermekkönyvtárban készült dísz- és használati tárgyak készítésében is közreműködött.
(Elhangzott 2020. október 8-án a Szentes Városi Könyvtárban)

A kiállítók személye mellett nagyon érdekes, változatos, izgalmas maga tárlat – érdemes megtekinteni.

A megnyitón levetítették a könyvtár dolgozóinak néhány kirándulásán készült fotót, ami az intézményi hangulatba engedett bepillantást, továbbá két ajándékot is kisorsoltak tombolán.

A kiállítás október 29-ig nézhető meg, a könyvtár nyitva tartási idejében.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=4525053010899154

Vélemény, hozzászólás?