Kiemelt hírek Szentes

Alzheimer Café – emlékek a bőröndben

A Szentes Városi Könyvtárban november 13-án az Alzheimer Café előadássorozat részeként “Utazás a régmúltban – Élmények a bőröndben” címmel, egy formabontóan interaktív előadáson vehettek részt a városból és a környező településekről érkező érdeklődők.

Szentes Város Gondozási Központja munkatársai – Puskásné Halál Ágnes intézményvezető, valamint Kovácsné Gila Erzsébet és Szatmári Nagyné Barna Edit szakmai vezetők – azt mutatták be, hogy a fiatalkori emlékeik felidézésével miként lehet az idős emberek szellemi leépülését lassítani, általános közérzetüket javítani.

A bevezető előadásában Puskásné Halál Ágnes egy tanulmányt idézett fel, amely ’Az aktív idősödés és örökség hagyománya’ témát járta körbe. A tanulmány, az emlékezőképesség fejlesztése és kiértékelése, kötetlen baráti foglalkozások által 5 ország (svéd, dán, norvég, Egyesült Királyság, Magyarország) és 3 egyetem részvételével valósult meg.

A fent említett országok kulturális intézményei (múzeumok, könyvtárak, tájházak) felismerték ezen folyamatban és munkájukban a felelősségüket.
Azt gondolták, ha aktivizálják a demenciával élők csoportját és TANULNAK jobb lesz a hangulatuk és kevesebb ellátás kell (idő, addig sem a betegségükkel vannak elfoglalva !!!)

Természetesen senki nem gondolja, hogy ettől meggyógyulnak, de abban hisznek, hogy a demenciával élőknek lehetőséget teremtenek az ÉRTELMES tevékenységre és élvezetes időre.

Ennek a rendkívül izgalmas szakmai kihívásnak igyekszünk a jövőben megfelelni – mondta Puskásné. Majd így folytatta: kerestünk szövetségeseket, mint a helyi Koszta József Múzeum, de nemcsak helyben, hanem több vidéki faluházzal, múzeummal és tájházzal is felvettük a kapcsolatot ez ügyben.

A Szentesi Gondozási Központ minden telephelyéről, klubjából tettünk látogatást a Péter Pál polgárházban, a Fridrich fényirdában, a szegvári Falumúzeumban, és kétszer szakmai tanulmányúton voltunk a Szentendrei skanzenbe.

Elmondta még, hogy több alkalommal külföldi és hazai szakembereknek is bemutatták a „Múltidéző programnak” is hívott módszert, a jövő hónapban pedig Szegedre kaptak meghívást, majd egy békés megyei településen is várják őket.

Az előadást követően előkerültek az ’élmények’ a bőröndből. A szegvári Falumúzeum és gyűjtők tulajdonát képező régi tárgyak – petróleumlámpa, fejő, Sokol rádió – jártak kézről kézre, és a résztvevők elmondhatták a kapcsolódó emlékeiket.

 

 

Emellett volt retró hangélmény is, mint a Pancsoló kislány, vagy a Szabó Család rádiójáték-sorozat kezdő motívuma, sőt még táncmozdulatok is a Hull a szilva a fáról zenéjére.

A mozgalmas est végén igazi házi szilvalekváros kenyeret és Bambit lehetett kóstolni.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3246629375408197

Vélemény, hozzászólás?