Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Amadinda koncert – a templomban

A Liszt Ferenc- és Kossuth díjas Amadinda ütőegyüttes július 17-én Csongrádon, a Nagyboldogasszony templomban adott koncertet. A zenekart meleg szavakkal köszöntötte Török Mária, a Csongrádi Múzsa Művészeti Egyesület elnöke. Megnyitójában arról beszélt, hogy ez a program beletartozik abba a sorozatba, melynek során a kortárs zenét igyekeznek népszerűsíteni.
Az egyesület köszöntötte és ajándékkal kedveskedett az éppen születésnapját ünneplő Holló Aurélnak, az együttes tagjának, egyik zeneszerzőjének.
Az 1984-ben alakult Amadinda együttes a már klasszikussá vált ütőhangszeres kompozíciók bemutatása mellett a kezdetektől fogva megkülönböztetett fontosságot tulajdonított annak, hogy működése inspirációt nyújtson magyar és külföldi zeneszerzőknek egyaránt. John Cage, Ligeti György, Steve Reich: a XX. századi zenetörténet e három meghatározó alakja is darabot komponált az Amadinda számára – mondta el bevezetőjében Rácz Zoltán, az együttes vezetője.
Azt is megtudtuk, hogy a Covid járvány miatt 2020. augusztus 30. óta a csongrádi az első koncertje az együttesnek, holott azelőtt a sűrű hazai bemutatók mellett nem volt kevés a külföldi koncertek száma (4 kontinens 35 országa).
Az egyik legeredetibb ütőhangszeres együttesként emlegetett Amadinda ezúttal csak magyar szerzők darabjait játszotta, mivel fellépésüket a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta.

 

Vélemény, hozzászólás?