Kiemelt hírek Szentes

„Amit kitalálunk – tegyük üzletté”

A Szentes Városi Könyvtárban február 13-án Gulyás Lászlóval, a mesterséges intelligencia-kutatás nemzetközileg jegyzett szakemberével beszélgetett Pádár Zsolt tanár. A program a könyvtár által 2019-ben indított új előadás-sorozat, a „Kisvárosból a nagyvilágba – akik Szentesről indultak” második eseménye volt.

A beszélgetésből kiderült az interjú-alany életútjának jó néhány eleme, mert a városból elszármazottak között eddig kevésbé volt ismert a személye.

Az 1972-ben Szentesen született Gulyás László, szülei tanárok (a Pollák Antal Műszaki szakközépiskolában, és a Deák Ferenc Ált. iskolában tanítottak), már általános iskolás korában kitűnt tehetségével. Gimnazistaként az informatikai diákolimpiák résztvevője, majd csapatvezetője volt. A PhD-t az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte.

Dolgozott az ELTE adjunktusaként, majd a Közép-Európai Egyetem illetve a Harvard Egyetem tanáraként. Több mint két évtizedes felsőoktatási-, kutatói- és üzleti pályafutása során a legújabb tudományos eredményeket ültette át a gyakorlatba.

Irányítója volt több nemzetközi innovatív szervezetnek. Jelenleg az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Közép- és Kelet-Európai régió-igazgatója, ahol a digitális technológiák bevezetésén dolgoznak.

 

Részt vállalt több startup és kkv menedzsmentjében, számos uniós, valamint nemzeti támogatásból megvalósult technológiai fejlesztésben töltött be vezető szerepet, emellett több mint nyolcvan publikáció szerzője.

Beszélgetés közben azt is nyilvánvalóvá tette a kutató- gyakorlati szakember, hogy ma már szükség van a mindennapi innovációra. Újat kitalálni, fejlődni és fejleszteni szinte kötelező, sőt jó dolog, és cégmérettől, szektortól függetlenül mindenkinek szüksége lehet arra, hogy valami új dolgot vigyen bele a megszokott (és többnyire bevált) ügymenetbe.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?