Hírek

Április 1-től véget érhet a sárga csekkek kora

Április elsejétől minden banknak kötelező lesz elfogadni a fizetési kérelmeket. Ezek válthatják ki a sárga csekkeket.

Áprilistól bármelyik bank ügyfele kaphat egy gombnyomással befizethető átutalási kérelmet, így nem kell postára járni, számla- vagy kártyaadatokat beírni – áll a Portfolio körképében.

Az Azonnali Fizetési Rendszer ugyan már  2020 óta létezik, de a rendszer indulása óta mindössze 51 ezer kérelmet válaszoltak meg összesen 1,8 milliárd forint értékben.

Most az jelenti a nagy változást, hogy a bankoknak április elsejétől kötelező legalább fogadó félként megjelenni a piacon.

A következő lépés a sárga csekkek kiváltására az lenne, ha a közműszolgáltatók és hatóságok, amelyek tömegesen alkalmazzák ma is a sárga csekkeket, papír helyett digitális fizetési kérelmet küldenének a bankszámlával rendelkező ügyfeleiknek.

A fizetési kérelem legnagyobb előnye a csoportos beszedéssel szemben az, hogy az ügyfél eldöntheti, mikor fizeti be, és egyáltalán, befizeti-e, tehát továbbra is kontroll alatt tartja a számláját, menedzselheti a likviditását. A csoportos beszedés verhetetlen ajánlat azoknak, akik egyszer beállították, és inkább biztosak akarnak lenni abban, hogy minden számlájuk be van fizetve.

Az is az előnye, hogy a bankok a természetes személyeknek a fizetési kérelemre válaszul küldött tranzakcióért nem számíthatnak fel díjat. A sárga csekk befizetése a postán szintén ingyenes, ha valaki viszont utalja a sárga csekk alapján az összeget, akkor egy átutalás díját fizeti meg a bankjának.

Vélemény, hozzászólás?