Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Áprilistól újra önálló az Aranysziget Otthon

Április 1-jétől ismét önálló intézmény lesz a csongrádi Aranysziget Otthon és a Kisréti fogyatékos otthon – jelentette be Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, Báthori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója valamint Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere. Tavaly tavasszal helyezték a megye integrált szociális intézményének székhelyét Csongrádról Szentesre, így a nevet is elvették, ez felháborodást keltett a városban és kérték a székhely visszahelyezését. Júliusban született döntés arról, hogy a két csongrádi otthon ismét önálló lesz, csongrádi székhellyel, ezt véglegesítették most.

navigate_before
navigate_next

Az Aranysziget Otthon dolgozóinak jelenlétében az épület bejáratánál tartott sajtótájékoztatót az országgyűlési képviselő, a főigazgató és a polgármester. A csongrádiak régen vártak erre a pillanatra és hatékonyság szempontjából is jobb lesz, hogy kettéválik a csongrádi Aranysziget Otthon és kisréti otthon, valamint szentesi központtal a szentesi, derekegyházi és nagymágocsi otthon április 1-jétől  – jelentette be Farkas Sándor. Biztos abban – hangsúlyozta a képviselő –, hogy a lakók, gondozottak számára ez nem okoz nehézségeket, sőt a dolgozóknak megnyugvást, biztonságot ad, nyugodtabb légkörben folyik majd a munka.

  • Szeretnénk megőrizni azt a magas színvonalú feladatellátást, amely Csongrád városában ezt a két otthon jellemzi – mondta Báthori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) főigazgatója. Fontosak a szimbólumok is az itt dolgozóknak, így az Aranysziget Otthon visszakapja a nevét, és Csongrád Megyei Aranysziget Szociális Otthonként fog a továbbiakban működni.

Bedő Tamás, Csongrád polgármestere úgy fogalmazott: a remény hal meg utoljára, de már közel volt a véghez, hiszen sok egyeztetés után lehetünk ma itt. Az önkormányzati vezetők gyorsabb ügyintézéshez szoktak, az állami fenntartású intézményeknél ez valamivel tovább tart. Ezt a döntést régóta várta a város, Csongrád büszke a szociális ellátó területen itt végzett munkára.

Az Aranysziget Otthon 1993-ban épült a városi és a megyei önkormányzat összefogásával, a város által biztosított területen. Az intézmény Dél-Magyarország legmodernebb ápolást, gondozást nyújtó intézménye, a megyében először itt kerültek kialakításra az elkülönített apartman lakások. Az Otthon országos jelentőségű módszertani rendezvények, továbbképzések helyszíne is volt hosszú éveken keresztül.  A kisréti fogyatékosokat ellátó otthon tavaly ünnepelte 10 éves fennállását. 2011-ben került az intézmény a megye fenntartásából az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A székhelye Csongrádon volt, az Aranysziget nevet viselte, de a szentesi, a nagymágocsi és derekegyházi otthon is az itteni vezető alá tartozott.

Tavaly tavasszal az intézmény fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a Csongrád Városi Önkormányzat tájékoztatása nélkül áthelyezte a székhelyet Szentesre, így elvette a nevet is. Ezt a fenntartó azzal indokolta, hogy földrajzilag Szentes nagyjából középen van.

Csongrádon a két otthonban összesen 173 dolgozó és több mint 300 ellátott van, a legnagyobb létszám az intézmény érintő többi településsel összevetve. Csongrád számára hátrányos és szakmailag is aggályos volt a döntés. Ezért a képviselő-testület egyhangúan fogadta el azt az állásfoglalást áprilisban, hogy a polgármester kezdeményezze a fenntartónál a székhely visszahelyezését.

Erre először válaszként egy olyan levél érkezett, amely újból a korábban már megfogalmazottakkal indokolta a döntést. Nyáron viszont Bedő Tamás polgármester elvi megállapodást kötött a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal. Ez véglegesült most, amikor bejelentették, hogy április 1-jétől önálló intézményként, saját költségvetéssel és a saját vezetővel működhet majd a szakmai műhelyként is elismert Aranysziget Otthon. Az intézmény vezetőjének személyéről még nem adtak tájékoztatást.

 

Vélemény, hozzászólás?