Kiemelt hírek Szentes

Ars Sacra – Ökumenikus hangverseny

Az Ars Sacra sorozat keretében szeptember 22-én Szentesen, az Evangélikus Templomban Ökumenikus hangverseny rendeztek, melyen három kórus és hangszerszólisták léptek fel.

A megjelenteket Veres-Ravai Réka a templom lelkésze köszöntötte, örömét fejezte ki, hogy már hagyományosnak tekinthető ez a program, és ez a helyszín.

Karikó-Tóth Tibor bevezetésképpen az Ars Sacra Fesztivál lényegéről mondott el néhány gondolatot.
Az Ars Sacra Alapítvány tizenhárom éve a magyar és európai kultúra és a keresztény életeszmény továbbadásán fáradozik, a Fesztivál programkínálata pedig többet ad puszta szórakozásnál, sőt az átlagos művészi élménytől is magasabbra tör: a találkozásra. Itt nemcsak a résztvevők közelíthetnek az alkotáshoz, hanem az alkotás szólítja meg a befogadót. Ahogyan Udvardy György érsek úr mondta: „A művészet nem indokol, nem érvel, nem meggyőzni akar, hanem megérint.”

Ezt követően a következő dallamok csendültek fel, a következő előadóktól:

+++ Szent Anna templom Szkólája:
1./ A.Lotti: Regina coeli
Josquin des Pres: Ave verum corpus
Kodály Z.: Pange lingua
Daróczi Bárdos Tamás: Bajai fohász
Halmos: Jubilate
Vezényelt: Nagy János

+++ Takács Gabriella – fuvola, Nagy János – orgona:
G.F.Handel: e-moll szonáta I. tétel Adagio
II.t. Allegro

+++ Andor Csilla – ének, Nagy János – orgona:
C. Gounod: Ima

+++ Andor Csilla-ének, Takács Gabriella-fuvola, Nagy János-orgona:
Saint-Saens: Una flúte invizible

+++ Kiss Bálint Általános iskola gyerekkórus:
A Róla beszél és a Fivérem Nap kezdetű dalok a Napfivér, Holdnővér című
filmből.
Vezényelt: Farkas Márta, Orgona: Nagy János

+++ Kiss Bálint Általános Iskola Tanári Kórus
Taizé énekek:
Jasques Berthier: Jézus életem, erőm, békém
Laudates omnes gentes
Karen Kafferty: Tezé Alleluja
Bruckner: Locus iste
Ádám Jenő: Úrnak szolgái – 134.zsoltár feld.
Osváth Viktor: Krisztus feltámadott – 185.dicséret feld.
Vezényelt: Farkas Márta

Ars sacra ökumenikus kórus

Ars Sacra – Ökumenikus hangverseny(Képmelléklettel)Az Ars Sacra sorozat keretében szeptember 22-én Szentesen, az Evangélikus Templomban Ökumenikus hangverseny rendeztek, melyen három kórus és hangszerszólisták léptek fel. A megjelenteket Veres-Ravai Réka a templom lelkésze köszöntötte, örömét fejezte ki, hogy már hagyományosnak tekinthető ez a program, és ez a helyszín. Karikó-Tóth Tibor bevezetésképpen az Ars Sacra Fesztivál lényegéről mondott el néhány gondolatot. Az Ars Sacra Alapítvány tizenhárom éve a magyar és európai kultúra és a keresztény életeszmény továbbadásán fáradozik, a Fesztivál programkínálata pedig többet ad puszta szórakozásnál, sőt az átlagos művészi élménytől is magasabbra tör: a találkozásra. Itt nemcsak a résztvevők közelíthetnek az alkotáshoz, hanem az alkotás szólítja meg a befogadót. Ahogyan Udvardy György érsek úr mondta: „A művészet nem indokol, nem érvel, nem meggyőzni akar, hanem megérint.” Ezt követően a következő dallamok csendültek fel, a következő előadóktól: +++ Szent Anna templom Szkólája:1./ A.Lotti: Regina coeliJosquin des Pres: Ave verum corpusKodály Z.: Pange linguaDaróczi Bárdos Tamás: Bajai fohászHalmos: JubilateVezényelt: Nagy János+++ Takács Gabriella – fuvola, Nagy János – orgona:G.F.Handel: e-moll szonáta I. tétel AdagioII.t. Allegro+++ Andor Csilla – ének, Nagy János – orgona:C. Gounod: Ima+++ Andor Csilla-ének, Takács Gabriella-fuvola, Nagy János-orgona:Saint-Saens: Una flúte invizible+++ Kiss Bálint Általános iskola gyerekkórus:A Róla beszél és a Fivérem Nap kezdetű dalok a Napfivér, Holdnővér címűfilmből.Vezényelt: Farkas Márta, Orgona: Nagy János+++ Kiss Bálint Általános Iskola Tanári KórusTaizé énekek:Jasques Berthier: Jézus életem, erőm, békém Laudates omnes gentes Karen Kafferty: Tezé Alleluja Bruckner: Locus iste Ádám Jenő: Úrnak szolgái – 134.zsoltár feld.Osváth Viktor: Krisztus feltámadott – 185.dicséret feld. Vezényelt: Farkas Márta+++ Összkar Gárdonyi Zoltán: Mondjatok dicséretetVezényelt: Kocsis GyörgyiBeethoven: Isten dicsősége (a videón egy részlet)Vezényelt: Farkas MártaMindkettőt orgonán kísérte: Nagy JánosKépgaléria:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3088809911190145

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2019. szeptember 23., hétfő

+++ Összkar
Gárdonyi Zoltán: Mondjatok dicséretet
Vezényelt: Kocsis Györgyi
Beethoven: Isten dicsősége (a videón egy részlet)
Vezényelt: Farkas Márta
Mindkettőt orgonán kísérte: Nagy János

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3088809911190145

Vélemény, hozzászólás?