Kiemelt hírek Térség

Aszály: támogatja az öntözést a minisztérium

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára március 29-én sajtótájékoztatót tartott Fábiánsebestyén határában, ahol bejelentette:  a kormányzat az idei évtől meghosszabbítja a mezőgazdasági vízhasznosítási idényt, amelyben a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez.

Farkas Sándor sajtótájékoztató az öntözéssel kapcsolatban

Aszály: támogatja az öntözést a minisztérium

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2019. március 29., péntek

Öntözési idényben az alapdíj 70 százalékát átvállalja az állam 2019-ben, a gazdáknak 30 százalékot kell megtéríteniük. A jelenlegi módosításnak köszönhetően két és fél hónappal meghosszabbodik az az időszak, amelyben a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez – közölte.

Farkas Sándor elmondta, hogy 2019-től március 1-től október 31-ig tart az öntözési idény, az eddigi április 15-től szeptember 30-ig terjedő időszak helyett, igazodva a klímaváltozáshoz és a gazdálkodók igényeihez.

Hozzátette: az elmúlt negyven évben arra nem volt példa, hogy öntözni kelljen az Alföldön az év ezen időszakában, az öntözési idény általában április közepén, májusban kezdődött Magyarországon, de az igazi öntözési időszak nyárra esik.

Jelezte, hogy az idei aszály jelentős kárt okozott a káposztarepcében, az őszi vetésű gabonafélékben és a takarmánynövényekben.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?