Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Átadták a felújított Gézengúz Óvodát

Átadták a térség első olyan befejezett projektjét, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében újult meg: a csongrádi Gézengúz Óvodát. Az 1920-as években iskolának épült, majd 1960-tól óvodaként működő épület régóta várt erre a „ráncfelvarrásra”. A Csongrád Városi Önkormányzat mintegy 75 millió forint támogatást nyert a Széchenyi utcai óvoda felújítására, hogy a XXI. századi elvárásoknak megfelelően tudja ellátni a gyerekeket.

navigate_before
navigate_next

A „Gézengúz” Óvoda épületére – amely a város délnyugati részén fekszik – már régóta ráfért a felújítás. Három, korosztályilag vegyes csoportban foglalkoztak itt a gyerekekkel. Sok hátrányos helyzetű gyereket nevelnek itt, családias környezetben. Az épületben nem volt tornaszoba, amely elengedhetetlen ma már az apróságok megfelelő mozgásfejlődésének biztosításához. A nyáron kezdődött felújítás során mintegy bruttó 61 millió forintból korszerűsítették a fűtést, leválasztották a szomszédos iskola fűtési rendszeréről, padlófűtést alakítottak ki, kicserélték az elavult nyílászárókat, valamint a burkolatokat (a parkettás és a járólapos helyiségekben is). Felújították a lépcsőt, cserélték a tetőt, valamint hőszigetelést kapott az épület. Felújították a homlokzatot, egy csoportszobából pedig tornaszobát alakítottak ki, valamint akadálymentesítették a mellékhelyiségeket és ezek megközelítési útvonalát. Mintegy 6,5 millió forint értékben pedig bútorokat, udvari játékokat és fejlesztő játékokat kapott a Széchenyi úti óvoda.

Az ünnepélyes átadón az óvodások kedves kis műsora után Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a 2014-2020-as fejlesztési programban kiemelkedő szerepet kapott az óvodai és bölcsődei férőhelyek bővítése, felújítása. Örömmel tölti el, hogy a választókerületben elsőként befejezett beruházást átadhatja. Farkas Sándor szerint az óvoda fontos útravalót ad a gyerekeknek ahhoz, hogy a társadalom hasznos tagjai lehessenek, és nem mindegy, milyen körülmények között növekedhetnek.

Bedő Tamás polgármester beszédében elmondta: a megnyert mintegy 75 millió forinthoz 5 millió forintot tett hozzá a város, hogy a pályázat benyújtása után felmerült további munkákat is el lehessen végezni. Ajándékot kapott ezen a napon a város és a Csongrádi Óvodák Igazgatósága, a gyerekek, a szülők. A polgármester külön köszöntötte az óvoda első vezetőjét, a most 92 éves Józsa Gusztávnét, aki eljött az ünnepségre. Irénke néni láthatta, hogy amit ő annak idején elindított, annak nemcsak múltja és jelene, de ez a felújítás is azt mutatja, hogy jövője is van.

Tóthné Fodor Zsuzsanna a Csongrádi Óvodák Igazgatóságának igazgatója elmondta, nemcsak óvónőként, de gyerekként is éveket töltött itt a Gézengúz Óvodában, sok szállal kötődik ide. Az igazgatónő köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a munkában, segítettek, befogadták a gyerekeket a felújítás ideje alatt.

A pályázat benyújtásakor és a felújítás kezdetén Pintér Ferencné volt a tagóvoda vezetője, aki azóta már a nyugdíjas évekre készül. Pályakezdőként került az intézménybe, évtizedeket töltött itt. Felidézte az óvoda történetét. A Széchenyi utcai Óvoda falai között sok-sok kis emberpalánta cseperedett fel, mára már több generáció felnevelkedett, akik szülőként térnek vissza ide. 2010-ben az óvoda nevelőközössége Csongrád Város Pedagógiai Díját is megkapta. Az intézmény fontos szerepet tölt be a nehéz sorsú és hátrányos helyzetű gyerekek nevelésében és az esélyegyenlőség biztosításában.

A nemzeti színű szalag átvágása után a vendégek bejárták a megújult épületet, amelyet a gyerekek már birtokba vettek.

 

Vélemény, hozzászólás?