Csongrád Hírek

Átadták a megújult kollégiumot

bársony

Mintegy 132 millió forintból újult meg a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakképző Iskola kollégiumi épülete. Az 1970-es évek elején épült, azóta csak kisebb karbantartási munkákat végeztek rajta, ezért is érett meg az energetikai felújításra, melyet KEHOP-pályázat keretében tudtak elvégezni. Ma délelőtt a fenntartó Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja, valamint a tulajdonos Csongrád város nevében Bedő Tamás polgármester vágta át a nemzeti színű szalagot.

Az ünnepség elején Vári László, az intézmény igazgatója köszöntötte a vendégeket. A kollégium szinte egyidős az itteni vadászképzéssel. Már akkor sem számított takarékosnak az épület, azóta pedig már tarthatatlanná vált a helyzet, ezért is hálás a felújításért. Bedő Tamás polgármester vette át a szót, aki arról beszélt, hogy nemcsak az iskola gazdagodott most, hanem a város is. Ez a második olyan közintézmény, amely fenntarthatóság szempontjából minden igényt kielégít. Ígéretet tett, hogy kisebb felújításokkal továbbra is támogatja az önkormányzat az iskolát.

Farkas Sándornak, a térség országgyűlési képviselőjének – mezőgazdasági szakember lévén – szívügye az iskola sorsa. Örömmel töltötte el, hogy a felújítás egy összefogás eredménye, hiszen a minisztérium és az önkormányzat együttműködött, s egyúttal bejelentette: a szeptember közepén a kormány úgy döntött, 260 millió forintot fordít az iskolaépület felújítására is.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy elegendő, megfelelő tudású fiatal szakember legyen az ágazatban. Éppen ezért a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt feladatának azt tekinti, hogy a fenntartásunkban lévő mezőgazdasági szakiskolák minden tekintetben alkalmasak legyenek erre.

A felújítás keretében a külső határoló falak 15 cm vastagságú hőszigetelést kaptak mintegy 1700 m2-en, 198 db elavult külső nyílászárót cseréltek ki, megújult 590 m2 tetőszigetelés, 12 kW teljesítményű napelemes rendszert telepítettek a gazdaságosabb fenntartás érdekében. A nyertes vállalkozó az iskolaév végén, május közepén kezdte meg a munkát és mire újra megérkeztek a diákok, már végeztek is a felújítással. Az energetikai felújítás mellett a tulajdonos önkormányzat két szinten felújíttatta a vizesblokkokat, kifestette a közösségi tereket, a fenntartó minisztérium pedig bútorbeszerzéssel járult hozzá a minél jobb elhelyezéshez. A fejlesztés eredményeként a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában lévő csongrádi középiskola évtizedek óta 100 %-os kihasználtsággal működő kollégiuma költséghatékonyabban működtethető.

bársony
bársony
bársony
bársony
bársony
bársony
bársony
bársony
bársony
bársony
bársony
bársony
bársony
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?