Kiemelt hírek Szentes

Attila örökösei, Szentes határában

A szentesi Koszta József Múzeumban szeptember 26-án 18 órától tekinthetik meg a látogatók az Attila örökösei, Szentes határában – időszaki kiállítást.

A Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítását (amely a szentesi és Csongrád-Csanád megyei leletanyagot is bemutatja) ezekben a napokban „építik” a szakemberek, három nap múlva pedig teljes pompájában áll a múzeum-barátok rendelkezésére.

 

A tárlat a természettudományok tükrében a Kárpát-medencei sztyeppei népek életébe enged bepillantást, valamint felvonultatja a Szentesen az érintett korszakokból való (Árpád-kor) a hunok, a gepidák, az avarok és a 9. századi honfoglalók régészeti hagyatékát.

Az említett kultúrákhoz köthető emberi maradványok külön egységekbe rendezve kerülnek bemutatásra és a kiállítótér eltérő részein foglalnak helyet.

A látogatók megismerhetik a modern tudományos kutatás irányait, szempontjait és lehetőségeit. A régészeti feltárásokon előkerült csontmaradványok antropológiai és archeogenetikai vizsgálatok segítségével értelmezhetők.

A csontmaradványokon túl régészeti leletek és rekonstrukciók szemléltetik az elhunytak mellé temetett tárgyak csoportját, a lovasnomád népek anyagi kultúráját és a transzcendens világhoz való viszonyulását.

A kiállítás létrejöttét közvetlen miniszteri keretéből prof. dr. Kasler Miklós az Emberi Erőforrások minisztere 7,2 millió forint értékben támogatja, egyben ő a kiállítás fővédnöke, védnöke pedig Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője agrárminiszterhelyettes. A kiállítás a Magyar természettudományi Múzeummal és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közösen jöhetett létre.

Bár tárlat nem törekszik a szenzációra, sokkal inkább egy-egy részleten keresztül illusztrálja a tudomány módszereit, kérdéseit és későbbi lehetséges irányait – mégis a magyar múlt iránt érdeklődőknek mindenképpen ajánlatos a kiállítást megtekinteni, elegendő új információk birtokába juthatnak.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=4440491659355290

Vélemény, hozzászólás?