Kiemelt hírek Szentes

Avatás előtt Szentes új emléktáblája

A város közvéleményében az utóbbi években hol sűrűbben, hol ritkábban, de felbukkant a hír: civil kezdeményezés nyomán emléktáblát kívánnak állítani Csontváry Kosztka Tivadar festőművész emlékére. Erről beszélgettünk a két kezdeményezővel: Perczel Olivérnével és Terneyné Edittel.

Hogyan merült fel az emléktábla ötlete?

– Bánki Éva, írónő, irodalomtörténész 2015 őszén Szentesen tartott előadást, és az itteni látogatáson tudta meg – nagy meglepetéssel –, hogy Csontváry itt is dolgozott patikusként. Milyen jó lenne ezt valamilyen formában megörökíteni – mondta az írónő, és beszélgetőtársaimban is ez merült. El is kezdték a tervezgetést, az utánajárást, és egy emléktábla állításában gondolkoztak.

– A közösségi portálon egy külön csoportot hoztunk létre, elújságoltuk „felfedezésünket”, véleményeket, és segítőkész társakat vártunk az ügyben. Jöttek támogató hozzászólások, csatlakoztak társak is. Elindult a munka…

 

Az oldalt itt tekintheti meg:

EMLÉKTÁBLA CSONTVÁRY KOSZTKA TIVADARNAK SZENTESEN

Munkájuk néhány fázisát elevenítsük már fel?

– elsőként még többet akartunk megtudni Csontváryról. Jártunk a pécsi Csontváry Múzeumban, természetesen a helyi levéltárban. Egyrészt a festőre, másrészt a szentesi kapcsolataira kerestünk hiteles adatokat, tényeket. Dokumentumok alapján állítjuk, hogy 1882-1883 közötti években Szentesen élt, és a Megváltó Patikában (a mai Kossuth utca 11. szám alatt) dolgozott gyógyszerészként.

– sok írást, dokumentumot olvastunk a témában, ezek mind megerősítettek céljaink megvalósításában – hangzott el. Tevékenységük során fontos támogatást kaptunk – többek között – Labádi Lajos főlevéltárostól, Móra József önkormányzati képviselőtől, Szirbik Imre polgármestertől, a Szentes-Csongrádi Rotary Club vezetőségétől és tagjaitól, a Szentesi Kertbarátok körétől, és sok városlakótól.

Mit kell tudni az emléktábláról?

– nem emléktábla lesz. Először abban gondolkodtunk, arra adtunk tervelkészítési felkérést három (szegedi, csongrádi, pécsi) művésznek, de végül a nyertes egy dombormű javaslatát fogadtuk el. Őszintén: ez tetszett a legjobban és ez volt árban is megfelelő.

– megkezdtük a dombormű elhelyezésnek előkészítését is, a szükséges engedélyek beszerzését, a kivitelezés esztétikai megtervezését (a művésszel egyeztetve), és az avató ünnepségtől is formáljuk elképzeléseinket.

Már sok minden történt a kezdetektől eltel közel három év alatt. Hogy állnak az anyagi háttérrel?

– Nem titok: a dombormű összköltségét 1.500.000.-Ft-ra kalkuláltuk, amely reálisnak is tűnik, ezt adományokból szeretnénk fedezni. Párhuzamosan már ez a munka is folyt, nagyon sokan álltak az ügy mellé pénzügyileg is. Döntően 1000 és 50000.- forint közötti adományok érkeztek, persze voltak jelentősebb összegek is. Külföldről is vannak pénzügyi támogatóink (volt szentesiek).

– A támogatók által felajánlott összeget a Szentes Városért Közalapítvány kezeli. A könyvelésben önként segít az egyik legnagyobb helyi könyvelő iroda.

– Ezúton is köszönjük mindenki, erkölcsi, vagy pénzügyi támogatását! Ugyanakkor szeretnénk tudatni, hogy még nincs meg a teljes összeg, várunk további segítséget, felajánlást. Aki ezt megteszi, a következő átutalási lehetőséget ajánljuk:  a pénzintézet és számlaszáma:  Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet  80600017 – 10042762 Az átutaláskor kérjük feltüntetni:  „Csontváry emléktábla”.

Végül akkor beszéljünk az alkotásról:

– a domborművet Turi Török Tibor keszthelyi szobrászművész készítette el, és vállalta, hogy a végső elhelyezésben is – másokkal egyetemben – tevékenyen részt vesz.

 

 

– A művet a Kossuth utcán, a Babilon Könyvesbolt és a Porcelán Bolt közötti falfelületen, egy mélyedésben helyezik el. Mérete előreláthatóan 100 x70 cm-es. Az alkotás Csontváry Kosztka Tivadart ábrázolja egy korabeli patikában. Az emléktábla alsó részében az alábbi szöveg szerepel majd: E házban volt patikus az 1882-1883 közötti években Csontváry Kosztka Tivadar, a napút festője.

– Elképzeléseink szerint július 5-én, ünnepélyes körülmények között szeretnénk felavatni az új, köztéri alkotást, ami egyben a város 19. századi múltjának egy új szeletét mutatja majd be az idelátogatóknak.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?