Hírek Kiemelt hírek Szentes

Az Advent első gyertyája

Szentesen, a Kossuth téren megtartották november 28-án az Advent első vasárnapjához kötődő ünnepséget.
Az idei évben december 25-e, azaz a karácsony első napja szombatra esik, így 2021-ben meghosszabbodik az adventi időszak, és már november 28-án, a karácsony előtti negyedik vasárnapon meggyújthatjuk az első gyertyát, mely a római katolikus liturgia szerint lila színű. Ezzel elkezdődik az egyházi év is.
A katolikus liturgia szerint legelső gyertya jelképezi Ádámot és Évát, ez a hit gyertyája, míg a protestáns családoknál a fényt jelenti.
A szentesi első gyertyagyújtás során a Szent Anna Római Katolikus Egyházközség működött közre.
Dr. Gruber László plébános távollétében (annak megbízásából) Szabó Péter, az Egyházközség egyháztanácsának képviseletében mondta el gondolatait. Egyebek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az adventi koszorún az első gyertya a fényt jelenti, de nem a csillogást, hanem az Istenhez, a szeretethez, a várakozáshoz vezető utat megvilágító fényt.
A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó szakrális jellegű énekekkel közreműködött az Új Hajtás ifjúsági együttes.
Ünnepi köszöntőjében Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere üdvözölte a megjelenteket. Szólt arról, hogy az Adventi időszak az egymásra figyelésről, az egymás segítéséről, egymás megajándékozásáról kell, hogy szóljon. Ezekben a napokban ne a vásárlás legyen a középpontunkban, hanem a közös készülődés az ünnepre.
Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember, emberek hangszerrel, álló emberek és belső tér
A város adventi koszorúján az első gyertyát Szabó Zoltán Ferenc és Szabó Péter gyújtották meg.
Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember és szabadtéri

Vélemény, hozzászólás?