Hírek Kiemelt hírek Térség

Az agrárkamara megyei elnöke az egységes kérelmekről, és a jégkármérséklő⛈ rendszerről

Idén április 7-től május 17-ig adhatóak be szankciómentesen az egységes kérelmek. Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Csongrád-Csanád Megyei Igazgatósága felkészült arra, hogy a tavalyihoz hasonló rendkívüli helyzetben folyamatosan a tagjaik rendelkezésére álljanak.
2020-ban ez sikerült, hiszen a megyék közül Csongrád-Csanád végzett az első helyen a kamara segítségével beadott kérelmek arányát illetően, ez pontosan 76,9 %-ot jelentett. A megyei kamarai elnök emellett kitért az Országos Jégkármérséklő Rendszer eredményességére, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a megyei kamara illetékességi területén 2015-ben 3.130, tavaly pedig 1.682 hektár volt érintett. Mindez annak köszönhető, hogy a védelem Európában egyedülállóan csak hazánkban országos lefedettségű – emelte ki Szél István.
𝑨́𝒑𝒓𝒊𝒍𝒊𝒔 𝟕-𝒕𝒐̋𝒍 𝒂𝒅𝒉𝒂𝒕𝒐́𝒌 𝒃𝒆 𝒂𝒛 𝒆𝒈𝒚𝒔𝒆́𝒈𝒆𝒔 𝒌𝒆́𝒓𝒆𝒍𝒎𝒆𝒌. 𝑬𝒛𝒛𝒆𝒍 𝒌𝒂𝒑𝒄𝒔𝒐𝒍𝒂𝒕𝒃𝒂𝒏 𝒎𝒆𝒍𝒚𝒆𝒌 𝒂 𝒍𝒆𝒈𝒇𝒐𝒏𝒕𝒐𝒔𝒂𝒃𝒃 𝒕𝒖𝒅𝒏𝒊𝒗𝒂𝒍𝒐́𝒌 𝒆́𝒔 𝒉𝒐𝒈𝒚𝒂𝒏 𝒂́𝒍𝒍 𝒆𝒛𝒆𝒏 𝒂 𝒕𝒆́𝒓𝒆𝒏 𝑪𝒔𝒐𝒏𝒈𝒓𝒂́𝒅-𝑪𝒔𝒂𝒏𝒂́𝒅 𝒎𝒆𝒈𝒚𝒆?
Szél István: 2020-ban 12.727 darab egységes kérelmet adtak be, ebből 9.788 esetben közreműködtünk a kamara szakembereivel, illetve falugazdászaival. Ez kiemelkedően magas adat, s ebből a szempontból az országos első helyet jelenti számunkra. Az állatalapú kérelmek tekintetében szintén az országos átlagot meghaladó mértékben tudtunk segíteni. Tagjaik idén is ilyen intenzitású szakértői támogatásra számíthatnak! Fontos tudni, hogy az egységes kérelmek szankciómentes benyújtási határideje 2021. május 17. A június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén, a https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes oldalon lehet benyújtani. A megye gazdálkodói mindenképpen kattintsanak rá a kamaránk internetes felületére, ahol megkereshetik az illetékes falugazdászukat, akik segíteni fognak a hozzájuk fordulóknak. Erre jelenleg a +36-80/900-365 szám vagy az ugyfelszolgalat@nak.hu e-mail cím az alkalmas. Ezen felül lekérdezhetik majd a lakóhelyükhöz legközelebbi falugazdászok elérhetőségeit is ¬– a NAK portálján várhatóan az egységeskérelem-beadási időszakkal egyidejűleg induló falugazdász-keresőt is indítunk. A kérelembeadás során egyébként 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Változás az előző évhez képest, hogy idén már nem az egységes kérelem keretein belül kell a karácsonyfaültetvény-támogatást igényelni, hanem az erre kialakított új, elektronikus felületen, április 15-30. között.
𝑨́𝒑𝒓𝒊𝒍𝒊𝒔 𝟏𝟓-𝒆́𝒏 𝒊𝒏𝒅𝒖𝒍 𝒂 𝒋𝒆́𝒈𝒌𝒂́𝒓 𝒆𝒍𝒍𝒆𝒏𝒊 𝒗𝒆́𝒅𝒆𝒌𝒆𝒛𝒆́𝒔 𝒊𝒅𝒐̋𝒔𝒛𝒂𝒌𝒂. 𝑬𝒃𝒃𝒆𝒏 𝒎𝒊𝒌𝒆́𝒏𝒕 𝒂́𝒍𝒍𝒖𝒏𝒌 𝒐𝒓𝒔𝒛𝒂́𝒈𝒐𝒔 𝒆́𝒔 𝒎𝒆𝒈𝒚𝒆𝒊 𝒔𝒛𝒊𝒏𝒕𝒆𝒏?
Szél István: Az Országos Jégkármérséklő Rendszer (OJR) kapcsán nagy jelentősége van annak, hogy az OJR Európában csak Magyarországon teljes lefedettségű. Így a hazai biztosítók a 2017-es 6,3 helyett 3,7 milliárd forintot fizettek ki ebben a vonatkozásban 2018-2019-ben, a kárt szenvedett terület pedig 71.268 helyett 32.189 hektár volt. Ez a tendencia Csongrád-Csanád megyére is igaz: 2015-ben 3.130, tavaly 1.682 hektár volt jégkárral érintett. Aláhúznám azt is, hogy a rendszer – melyet kamaránk működtet – nem csak az agráriumot, hanem a lakosság ingatlanjait, ingóságait is védi, fenntartása nem igényel plusz gazdálkodói befizetést, miközben a jégkárok csökkennek. A leginkább beszédes adat az, hogy míg 2015-2017 között – a rendszer indulása előtt – 84% volt a jégkár aránya a zivatarkárokon belül, a védekezéssel érintett 2018-2020 közötti időszakban csupán 47%. Sokan kérdezték már tőlem az OJR technikai működését: a rendszer összesen 986 darab talajgenerátorból áll. Az Országos Meteorológiai Szolgálat által megküldött riasztás alapján kapcsolnak be az automata generátorok, illetve kapcsolják be a manuálisakat a generátorkezelők.
Akit további részletek is érdekelnek, az látogasson el a http://www.nak.hu/szolgaltatasok/jeger oldalra.

Vélemény, hozzászólás?