Csongrád Hírek

Az aradi 13-ra emlékeztek Csongrádon

aradi

Csendes ünnepséggel, a CSTÁI Széchenyi István Általános Iskola  diákjainak műsorával, majd koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek Csongrádon az aradi 13 vértanúra október 6-án délután a Batsányi János Gimnázium falán elhelyezett domborműnél.

  1. október 6-áról, a 13 aradi vértanú és gróf Batthyány Lajos kivégzéséről a magyarság mint nemzeti gyásznapról emlékezik meg. Az aradi katonai törvényszék 13 honvédtiszt ellen folytatott eljárást: valamennyien korábban a császári hadsereg tisztjei voltak, és önálló seregtesteket vezettek. A vád fegyveres lázadás és felségárulás volt, az eljárást ma már koncepciós pernek mondanánk, hiszen Haynau körében már a tárgyalások előtt döntöttek a halálos ítéletről. Szeptember 26-án valamennyiüket kötél általi halálra ítélték, négyüknél ezt golyó általira enyhítették. A honvédtisztekkel párhuzamosan gróf Batthyány Lajos, az első felelős kormány miniszterelnöke ellen is eljárás indult. Haynau az ő esetében is ragaszkodott a legmegalázóbb kivégzési módhoz, az akasztáshoz, azonban Batthyány egy, a felesége által bejuttatott tőrrel olyan sérüléseket tudott magának okozni, melyek lehetetlenné tették az ítélet – ilyen – végrehajtását. A miniszterelnök és a tizenhárom, Aradon fogva tartott tiszt kivégzését Haynau szándékosan október 6-ára, a bécsi forradalom és Latour hadügyminiszter meggyilkolásának évfordulójára időzítette, amivel egyértelművé tette, hogy az eljárások célja a bosszú és nem az igazság volt. A megtorlások nemcsak Magyarországon váltottak ki indulatokat, de egész Európát tiltakozásra sarkallta.

A mintegy kétszáz megemlékező a kegyelet koszorúit és mécseseket helyezte el a Batsányi János Gimnázium falán lévő, az aradi vértanúkat idéző domborműnél. Először Bedő Tamás polgármester, Cseri Gábor alpolgármester és dr. Juhász László jegyző rótták le tiszteletüket a hősök előtt, majd a képviselőtestület tagjai, a pártok, civil szervezetek, intézmények és iskolák is elhelyezték koszorúikat az emlékhelyen.

 

aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
aradi
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?