Kiemelt hírek Szentes

Az élő Világegyetemtől az ősi magyar világig

Dr. Grandpierre Attila fizikus, zenész a Föld Világnapja alkalmából április 20-án Szentesen, a Petőfi Café-ban tartott előadást a „VHK-tól a Héliosz-elméletig, az Élő Világegyetem elméletig és az ökológiai civilizáció szükségességéig” – címmel.

A világszerte ismert csillagász, Grandpierre nemcsak a címben megfogalmazott témákat érintette, hanem elmagyarázta  válaszokat a „Mi a kapcsolat a zene és a Világegyetem között? Hogyan függ össze az élő Föld elmélete, a Gaia-elmélet Bartók zenefelfogásával és az ókori kínai zenefilozófiával” kérdésekre.

 

A telt ház (!) előtt tartott előadás legérdekesebb, és legnagyobb figyelmet megkövetelő része az volt, amikor korszakalkotó felfedezéséről beszélt: maga a Nap nem egy merőben passzív gázgömb, hanem olyan élőlény, amely a fizikai tehetetlenséggel dacolva óriási energiákat mozgósít saját élettevékenységének fenntartására.

Közérthető (néha kevésbé), ám tudományos szigorral mutatta be, hogy a Nap belső anyagcseréjét maga kezdeményezi és szabályozza. A csillagász előadásában hallottak más megvilágításba helyezte, helyezi a Nap és az élet szeretetét és megbecsülését.

A zenefilozófiai kérdéseket pedig lebilincselő stílusban, meggyőző előadásmóddal, és VHK (Vágtázó Halottkémek együttes) megalapításával a „háta mögött” hitelesen mondta el.

A program során többször, és szeretettel hivatkozott édesapjára, annak tudományos munkáira Grandpierre Attila, a legvégén pedig dedikálta a helyszínen is megvásárolható könyveit: HÉLIOSZ – A Nap és az élet új nézőpontból; Az Élő Világegyetem Könyve; Lélek és Világegyetem – A lélek újjászületése; Tárih-i Üngürüsz.

Vélemény, hozzászólás?