Hírek Kiemelt hírek Szentes

Az első Irodalmi Szalon vendége Bene Zoltán volt

A szentesi Tóth József Színház és Vigadó az Irodalmi Szalonnal kezdte meg a Szentesi Szalon elnevezésű sorozatát. Szeptember 23-án Bene Zoltán, szegedi író volt a Szalon vendége.
Bene Zoltán írásait 2001 óta számos szépirodalmi folyóirat közli, így a Tiszatáj, Hitel, Székelyföld, Liget és még hosszan sorolhatnánk. Az év novellái című antológia több alkalommal közölte elbeszéléseit. Szerepel továbbá számos egyéb antológiában is (pl. A századelő novellái). A 2011 novembere és 2017 novembere között működő SzegediLap kulturális-művészeti portál szerkesztője, 2017. július 1-étől a Szeged várostörténet és kulturális folyóirat főszerkesztője. 2017 óta vezeti a Pannon Tükör, 2019 óta az Irodalmi Jelen prózarovatát.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, szakáll, ülő és belső tér
Az íróval Viola Szandra költő, irodalmár beszélgetett, a szentesi származású, Móricz-ösztöndíjas költőnőt írásai mellett szerkesztői, műsorvezetői és performansz tevékenységeiről is ismerhetjük.
Ezúttal többek között arról folyt a diskurzus, hogy mi az irodalmi mű, milyen feltételeknek kell megfelelnie, mennyire fontos a szimbólumok jelenléte az irodalmi művekben.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, ülő és álló
Kissé „provokatív” kérdés is elhangzott a vendég felé: főállású író, egyáltalán az-e?
Ennek megválaszolása után Rózsasándor (így egybe írva) került a beszélgetés fókuszába, amit örömmel vállalt fel az író, hiszen – szögedi lévén – kedvenc alakja a gyilkos, rabló , vagy a legenda? Nos, ezt a kérdéskört is alaposan körbejárta a két irodalmár.
Végül Bene Zoltán: Áramszünet című könyvét (2018.) elemezgették.
A történet 2030 márciusában kezdődik – az Áramszünettel, amikor minden elektromossággal működő eszköz végérvényesen tönkremegy. Szinte egyik napról a másikra eluralkodik az anarchia.
Ebben a szituációban megelevenedik az ezredforduló körüli évtizedek Magyarországa, mindenekelőtt Szeged. Kallódó értelmiségiek, sorsok, patthelyzetek, lázadás és beletörődés kényes határvidéke egy megrekedt, vergődő társadalomban, a hanyatló civilizáció szorongatásában. Az Áramszünet csak felgyorsítja az elkerülhetetlent – de vajon mi következik azután?
Az esten felolvasott Nagy Vivien, a Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatos diákja, valamint közreműködött a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola klasszikus fúvósötöse.
Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember, ülő emberek és belső tér

Vélemény, hozzászólás?