Hírek Kiemelt hírek Szentes

Az első őszi tárlat a Galériában

“Festett szavak” címmel szeptember 2-án Szentesen, a Tokácsli Galériában nyílt meg Szitár Éva festőművész kiállítása.
A megjelenteket Lantos Anita, a kiállítást rendező Művelődési Központ munkatársa köszöntötte. Kiss Csaba István alpolgármester távollétében ő olvasta fel a politikus megnyitóra szánt gondolatait.
A kecskeméti születésű, Tiszakécskén élő kiállító művész aránylag későn kezdett el alkotni, férje elvesztése után fogott ecsetet a kezébe, 2015 augusztusában. A festészet alapjait autodidakta módon sajátította el. Elsőként akrillal próbálkozott, ám Harsányi Zsuzsanna kecskeméti festőművész segítségével rövidesen rájött, hogy a ceruza, illetve a pasztellkréta az, amiben igazán ki tud teljesedni.
Nagyrészt portrékat készít – “engem az emberi arcok jobban érdekelnek. Valamit mindig felfedezek rajtuk, és azt kezdem el ‘bontogatni’ – vallja Szitár Éva.
Termékeny alkotónak számít, ma már több mint hatszáz képet mondhat a magáénak. Szinte nincs olyan nap, amikor ne venne kezébe ceruzát, pasztellkrétát, ne keresne újabb és újabb témát.
MIvel munka mellett alkot, nem igazán jut ideje arra, hogy kimenjen a természetbe, vagy modellel dolgozzon – ezért is van, hogy nagyon sokat fotózik, több száz fotója van, és azokból válogatja ki a megfestendő témát.
Különleges kapcsolat alakult ki Szitár Éva és Aranyos Ervin költő között: a festőművészt felkérték, hogy illusztrálja a költő gyerekeknek szóló verses meséskönyvét (harmincnyolc festmény készült). Később pedig a festőművész munkái ihlették meg a költőt versek írására.
A kiállítót, a megnyitó végén kérdezhették a jelenlévők, és ő mindenre válaszolt. Az egyik izgalmas kérdésre így fogalmazott: “az alkotás egyben a boldogság forrása, mivel képeimmel örömet szerezhetek magamnak és másoknak”.
A megnyitón közreműködött Varga Márta (furulya) és Mészáros Bence (gitár)
A kiállítás szeptember 23-ig tekinthető meg a Galréria nyitvatartási idejében. Egyébként szeptember 23-án 17 órakor rendezik meg a galériban Szitár Éva: Festett szavak című könyvbemutatóját is.

Vélemény, hozzászólás?