Kiemelt hírek Térség

Az esélyegyenlőségről – Derekegyházán

Szeptember 23-án a derekegyházi művelődési házban tartotta ülését az EFOP-1.6.3-17-2017-00003 Csongrád Megyei Felzárkózási és Esélyegyenlőségi Program keretén belül a tanyasi lakosság felzárkózását segítő munkacsoport.

– Amikor esélyegyenlőségről és felzárkózásról beszélünk, akkor arról van szó, hogyan tudunk segíteni a másikon – emelte ki köszöntőjében dr. Polner Eörs, a megyei közgyűlés alelnöke.

– Az 1596-as lélekszámú Derekegyház lakói közül 458-an hatvan év felettiek, azaz elöregedőben van a község, mely legfőbb feladata a lakosság létszámának megőrzése – jelentette ki Kovács-Nagy Andrea jegyző. Elmondta, hogy a községben működik a 75 főt ellátó szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás és a tanyagondnoki szolgálat, mely a 299 tanyán élő közül 23-nak nyújt segítséget. A község azt is tervezi, hogy régi óvoda felújítását követően jövőre beindítják az idősek nappali intézményét, melyet bennlakásos intézménnyé fejlesztenének.

Ponicsán Péter esélyegyenlőségi referenstől a jelenlévők megtudhatták, hogy a derekegyházi esélyegyenlőségi program részletezi a fiatalok, az idősek és a fogyatékkal élők számára a segítségnyújtás lehetőségeit. A község élhetőbbé tételével minden korosztálynak igyekeznek vonzóvá tenni a kistelepülést. A referens ismertette a különböző, a község által beadott és elnyert pályázatokat, az óvoda fejlesztésétől a belterületi utak javításán át, a temető és a ravatalozó felújításáig. Elmondta, hogy a község központját hangsúlyosan fejlesztették, hiszen ezen a részen fordulnak meg a legtöbben.

Dancs Ferencné, a fábiánsebestyéni Gondozási Központ igazgatója pedig az intézmény történetéről,
az ott folyó munkáról szólt.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Vélemény, hozzászólás?