Hírek Kiemelt hírek Sport Szentes

Az Év rögbi játékvezetője: Törőcsik Sándor!

A Magyar Rögbi Szövetség 2020-ban az év játékvezetőjének választotta a szentesi Törőcsik Sándort.
A rögbis világban ’Csülök’ a becsületes neve, egyúttal a magyar játékvezetői kar egyik legmegbízhatóbb tagja, ő az akire mindig lehet számítani. Mindig nagy örömmel lát a feladatához, a csapatok között is kedvelt bohókás, közvetlen stílusa.
Rögbis pályafutása 1993-ban Szentesen kezdődött. Gyermekekként is aktívan versenyzett, serülőként megyei bajnok volt súlylökésben. Aztán kisebb szünet következett. A katonaidő letelte után végül 25 esztendősen jött el a nagy pillanat, amikor egy barátja meghívására elment az alig 2 éve alakult Szentesi 91-esek hazai rögbi meccsére.
Bár az eredmény 133:0 volt a vendég Elefántok javára, neki mégis nagyon megtetszett a játék. A küzdelem olyannyira magával ragadta, hogy rögvest el is ment a következő edzésre.
A fiatalember hamar feltalálta magát, pillérként kezdte, aztán összefogóként folytatta. „Játékosként számtalan csodás meccset játszottam. Leginkább a 2003-as Chinoin pályán rendezett 7’s bajnokságra vagyok büszke, amikor sorra nyertük a meccseinket. A Kecskemét legyőzésével bejutottunk a döntőbe. Ott az esztergomiak ellen is remekül ment a játék, és az utolsó percig győzelemre álltunk, de sajnos a végén mégis hajszál híján veszítettünk. Ez a bajnoki ezüst feledhetetlen emlék.”
Csülök nemcsak játszott, de rövidesen az edzői munkába is belekóstolt, amikor a klub utánpótlás csapatának felkészítésében segédkezett. 1995-ben már a játékvezetéssel is megpróbálkozott, és neki ez is nagyon bejött, képezte is magát ezen a területen, azóta pedig szívesen vállal ’döntnöki” feladatokat.
+ Milyen érzés a gazdag, sokszínű játékos múlttal a játékvezetés?
– „A legnagyobb kihívást sokszor nem is az élcsapatok összecsapásai jelentik, mert a játék-kultúra magasabb színvonalú, tisztábbak a helyzetek. Az alacsonyabb színvonalú meccseken több a nehézség, mert a játékosok sokszor sincsenek tisztában a helyzettel…
Sokat segít a minőségi javulásban, hogy erősödik a játékvezetői jelenlét, hiszen most már nem egymagam vagyok, hanem az asszisztensek is támogatnak a meccseken. Jól működő csapat szeretnénk lenni e tekintetben is. Számomra a játékvezetés egy adrenalin bomba.
+ Hogyan fogadtad ezt a fantasztikus hírt, milyen érzéseid vannak most a rögbivel összefüggésben?
– Kicsit meglepődtem! Egy-egy lefújt meccs után a csapatok pozitív visszajelzése azért szerintem fontosabb, de persze a negatív is, mivel 98%-ban az is inkább épít, mint rombol! Ezek után, azért, ha lehet, még inkább “oda kell tennie” magát az embernek, hisz “a név kötelez”!
Ugye még néha-néha játszom bajnoki meccsen, de e szezon végén befejezném! Csak a játékvezetéssel leszek jelen a rögbiben.
A fotó: Kraus Gabriella

Vélemény, hozzászólás?