Hírek Kiemelt hírek Szentes

Az idén elkészül a Kinizsi Klubház

Aki figyelmesen jár-kel a városban észrevehette, hogy a Pusztai László Sporttelepen egyrészt elkezdődött egy új fejlesztés, a klubház kialakítása, másrészt az előző év utolsó heteiben folytatódtak a munkák. Ennek a kettősségnek az az oka, hogy eleve két ütemben vállalták az építkezést, másrészt az anyagi források is szakaszosan érkeztek.

Szabó Zoltánt, a Szentesi Kinizsi SZITE elnökét kérdeztük a beruházás alakulásáról, helyzetéről, jövőjéről.

 

Szabó Zoltán két és fél éve, a helyi labdarúgó klubok egyesülését követően vette át a Kinizsi vezetését, akkor – alapvetően – a következőket ígérte: nagy feladatának tekinti az anyagi alapok biztonságosabb megteremtését, jelentős infrastrukturális fejlesztést terveznek, valamint nyitottak az új szakosztályok jelentkezésével kapcsolatban.

Nos úgy tűnik, az egyesület működésének anyagi feltételei – a lehetőségeknek – elfogadhatóak, továbbra is befogadóak, ha új szakosztályok jelentkeznének. A „jelentős infrastrukturális fejlesztés” pedig beindult, beszélgetésünknek éppen ez a témája.

Az interjút előzmények felidézésével kezdtük.

– Már 2015 elején gondoltunk arra, hogy a Kinizsiben futballozó 16-180 gyermek érdekében kihasználjuk a Társasági Adó és Osztalék törvény (TAO) adta lehetőségeket, és egy labdarúgó Klubházat „álmodtunk meg”. Ennek több aspektusa volt. A város egy középületet biztosított, mert a képviselőtestület a Sportszálló ügyének megoldásában nem a lebontást, hanem az előre lépést választotta.

Ebben az egyesület volt, 2015 áprilisában pályázott egy klubházra, és nyert. Az építést két ütemben, a 2015/2016-os és a 2017/2018-as TAO- évre engedélyezték. 2016-ra az alapozás, a szerkezet-építés és a falak elkészültek, amihez a helyi önkormányzat kölcsönt is adott, de ezt 2016. december 27-én vissza is fizette az egyesület. (Ezzel párhuzamosan a volt Sportszálló bizonyos renoválási munkáit is elvégezték.)

Azért egy kicsit mintha megálltak volna a fejlesztéssel?

– Az első ütem elkészülte után halasztást kértünk, ami utólag nagyon jó döntésnek bizonyult: a régi, 60 cm-es, vizes falak elég jól kiszáradtak, és ez a második ütemben végzendő munkáknak, a fenntartásnak, valamint a garanciális tevékenységnek jót tett. Továbbá a kb. 10 hónapos szünet azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a több mint 100 éves épülethez épített új épületrész nem vált el egymástól, ez statikai szempontból lényeges és pozitív. Az is bebizonyosodott, hogy új épületrésznél a lapos tető nem ázik be.

Mindezek alapján már az is megfogalmazódott, hogy a Klubház tetőterén teraszt is érdemes lenne a későbbiekben kialakítani. Az objektumot jelenleg körülvevő mintegy 3 hektáros terület ilyen látványt nyújt:

 

 

Hol tart 2018. január 9-én Klubház építése?

– Egy-két kivétellel a nyílászárók a helyükön vannak, a teljes belső vakolás elkészült, az elektromos vezetékek a helyükön vannak. Jelenleg is dolgoznak a belső munkákon. A következő néhány hónap munkájáról január 11-én lesz egyeztető tárgyalás a tervezőkkel és a kivitelezővel. Megjegyzendő: szentesi vállalkozó, Autark a kivitelező.

Terveink szerint két hét múlva a gépészeti munka is elkezdődhet, majd –ahogy az idő engedi – a külső szigetelését is megkapja az épület. Az egyesület vezetése úgy gondolja, hogy mintegy két hónapos munka van még hátra az épületen, tehát időben vagyunk ahhoz, hogy 2018. június 30-ra teljes egészében elkészüljön az új Klubház. Az építkezés hátralévő munkáinak az anyagi fedezete is rendelkezésünkre áll.

Az épületben öltözők, vizes blokkok, szertárak, közösségi tér, recepció és orvosi szoba is helyet kapnak. Ezek berendezésének és felszerelésének ügyéről mit tud mondani?

A választ idekattintva hallgathatják meg:

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?