Kiemelt hírek Szentes

Az igazi néptánc „eljövetele ”

A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola és a Jövőnkért Néptáncegyüttes december 15-én Karácsonyi Gálát rendezett Szentesen, az Ifjúsági Házban. A programnak az Adventus Domini elnevezést adták. Hogy mit is jelent?

Az advent szóról sokaknak a várakozás jut az eszükbe: a karácsonyt megelőző felkészülést, az ünnepre történő várakozást jelenti számukra. A keresztyéneknek azonban tudnunk kell, hogy a szó ennél jóval gazdagabb jelentéssel bír!

Az advent kifejezés az „adventus Domini” szókapcsolatból ered, ami az Úr eljövetelét jelenti, mégpedig legalább háromféle értelemben: Jézus születését az evangéliumi beszámolók szerint, a második eljövetelét az utolsó ítélet napján, valamint Jézus befogadását a szívünkbe.

A néptáncegyüttes programja ezt bizonyította a népes közönségének: megszületett a néptáncuk, kifejlődött néptánctudásuk; és azt magas színvonalon képesek bemutatni, illetve szeretetét, hagyományait közösen befogadják – táncos és a néző.

A Jövőnkért Néptáncegyüttes mindig is vallotta az autentikus magyar néptánc kincs elsajátítását (és ma már a felkutatását is), közkinccsé tételét, hagyományaink megőrzését.

Ezen az estén a Kiss Bálint Református Általános Iskola több csoportja, a Jövőnkért Néptáncegyüttes Gyermek utánpótlás csoportja és maga a már felnőtt kategóriában szereplő, versenyző Jövőnkért Néptáncegyüttes ebben a szellemben adott elő tíz eredeti magyar néptáncot köztük rimócit, mezőségit, gagybátorit, méhkerékit.

Több, általuk szervezett gálát látva bátran írhatom: tánctudásban sokat fejlődtek, érzelmileg érettebbek lettek, előadásmódjuk egyre profibb.

A talpalávalót a néptáncosok között (is) méltán népszerű Suttyomba zenekar szolgáltatta.

Nagy élmény volt ez a néptáncest!

Jövőnkért Néptáncegyüttes Karácsonyi Gála – finálé

Az igazi néptánc „eljövetele ”A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola és a Jövőnkért Néptáncegyüttes december 15-én Karácsonyi Gálát rendezett Szentesen, az Ifjúsági Házban. A programnak az Adventus Domini elnevezést adták.Hogy mit is jelent?Az advent szóról sokaknak a várakozás jut az eszükbe: a karácsonyt megelőző felkészülést, az ünnepre történő várakozást jelenti számukra. A keresztyéneknek azonban tudnunk kell, hogy a szó ennél jóval gazdagabb jelentéssel bír!Az advent kifejezés az „adventus Domini” szókapcsolatból ered, ami az Úr eljövetelét jelenti, mégpedig legalább háromféle értelemben: Jézus születését az evangéliumi beszámolók szerint, a második eljövetelét az utolsó ítélet napján, valamint Jézus befogadását a szívünkbe. A néptáncegyüttes programja ezt bizonyította a népes közönségének: megszületett a néptáncuk, kifejlődött néptánctudásuk; és azt magas színvonalon képesek bemutatni, illetve szeretetét, hagyományait közösen befogadják – táncos és a néző.A Jövőnkért Néptáncegyüttes mindig is vallotta az autentikus magyar néptánc kincs elsajátítását (és ma már a felkutatását is), közkinccsé tételét, hagyományaink megőrzését.Ezen az estén a Kiss Bálint Református Általános Iskola több csoportja, a Jövőnkért Néptáncegyüttes Gyermek utánpótlás csoportja és maga a már felnőtt kategóriában szereplő, versenyző Jövőnkért Néptáncegyüttes ebben a szellemben adott elő tíz eredeti magyar néptáncot köztük rimócit, mezőségit, gagybátorit, méhkerékit. Több, általuk szervezett gálát látva bátran írhatom: tánctudásban sokat fejlődtek, érzelmileg érettebbek lettek, előadásmódjuk egyre profibb.A talpalávalót a néptáncosok között (is) méltán népszerű Suttyomba zenekar szolgáltatta. Nagy élmény volt ez a néptáncest!Képgaléria:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2419848724752937

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2018. december 15., szombat

Vélemény, hozzászólás?