Kiemelt hírek Szentes

Az október végi Szentesi Körséta célja a Hékédi Temető volt

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület október 29-én a Hékédi temetőbe szervezte a hagyományos Körséta programját. Matkócsik Pál Ferenc, az egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta, hogy az elmúlt években is, a Hallottak napja környékén egy-egy temetőbe sétáltak el, hogy megismerjék a helyei temetők kialakulását, történetét, működtetésének gondjait.
A temető gondnokának felesége, Szabó Imréné kalauzolta az érdeklődőket. Elmondta, hogy a hékédi temető területét 1851-ben kapta a református egyház a várostól. Eredeti területe több mint 12 hold volt, de vasútvonalak építése miatt mára11 egész 303/1600 holdnyi.
Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember, álló emberek és szabadtéri
A környékbeliek temetkeztek itt inkább, „ingyenes” kórházi temetkezések voltak egy időben, a hozzátartozók hiánya miatt ma elhanyagolt az egyik része. A ’60-as években – egyeztetést követően – a katolikus egyház is felszentelte az egyik parcellát, hogy oda katolikusok is temetkezhessenek.
1970 tájékán a temető nagy részét lezárták úgy, hogy a már meglévő sírokba temetkezhessenek a túlélő házastársak. Ezt a zárlatot 1991-ben feloldották így ma már megengedett a temetés – 50 méterre a legközelebbi lakóház falától.
A Szentesi Önkormányzat ravatalozót is épített, a ravatalozóig utat is. (Többen azt hiszik, hogy a Nagyhegyi kertek megközelítésére. Ez néha vita tárgya.)
A Honvédelmi Minisztérium pályázatán keresztül az önkormányzat az itt nyugvó I. világháborús elhunytak sírjait két éve szépen rendbe hozatta.
Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember, szabadtéri és fa
Az egyesület legközelebbi programja november 13-án délelőtt lesz: a 2003-ban létrehozott, Dél-alföldi Postatörténeti Gyűjtemény Szentesi kiállítóhelyét tekintik meg, amelynek Szentes 1. számú posta ad otthont.

Vélemény, hozzászólás?