Kiemelt hírek Szentes

Az önkormányzati ciklus utolsó szentesi testületi ülése

A Szentesi Önkormányzata Képviselő-testülete szeptember 5-én a Városháza dísztermében tartotta meg idei 7. soros ülését, amely különleges is volt, hiszen ebben a személyi összetételben ez volt a közelgő önkormányzati választások előtt az utolsó.

Ennek megfelelően a munkásságát 1985-ben kezdő és most leköszönő (és nyugdíjba vonuló) polgármester, Szirbik Imre közvetlen szavakkal megköszönte az eltelt öt évben végzett közös munkát, illetve a támogatást, majd így fejezte be beszédét:
https://soundcloud.com/szgyors-1/szirbik-i-utolso-testuleti

Kovács János, a Művelődési- Ifjúsági és Sportbizottság vezetője megköszönte munkatársainak, valamint a polgármesternek a tevékenységükhöz nyújtott támogatást.

Antal Balázs Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szintén megköszönte a közös munkálkodást. Ugyanezt tette Móra József is, az MSZP frakcióvezetője.

Azt követően a két ülés közötti, fontosabb történéseket ismertette a város vezetője, majd interpellációs válaszokról szavaztak a képviselők. A beterjesztett képviselői javaslatokra történő reagálások döntő többségét elfogadták, két képviselő jelezte egyet nem értését az ügyében kapott válaszadással, ebben a képviselőtársaik melléjük álltak: ők sem fogadták el.

Ezután néhány képviselő szóbeli interpellációt mondott el, többek között a társasházak elől történő szemétszállítás akadozásáról, a zöld-hulladék elszállításában tapasztalható késedelemről, az oktatási intézmények környezetében a zebrák újra-festéséről, megerősítéséről, a város több pontján tapasztalható közlekedésbiztonsági veszélyekről.

Szirbik Imre polgármester tartott szóbeli kiegészítést a 2019.évi költségvetés I. félévi végrehajtásáról szóló beszámolóhoz, amelyben hosszabb időszakra visszanyúlóan értékelést is adott.

Ennek során kijelentette: jellemző volt, hogy a pénzügyi követeléseket mindig időben kifizették. Az iparűzési adók befizetésével kapcsolatban pozitívak a tapasztalatok, és ez (is) segítette a költségvetés biztonságos végrehajtását.

Az önkormányzat kötelező feladatai mellett sok önként vállalt feladatot is megoldottak. Ennek számos példáját említette a szociális szférát illetően. Az oktatásban pedig a Studium Generale tehetséggondozó program működtetését, a felsőfokú intézményekben tanulók szociális támogatását.

A fejlesztések közül kiemelte, hogy az utóbbi években 20 kim. kerékpárutat építettek, mindenütt szilárd burkolatú utcák találhatók. A négy ütemre bontott Petőfi u. 2. szám alatti objektum (egykor Petőfi Szálló) felújításából az elsőt megvalósították, a második nemsokára kész lesz.

A belvíz- szennyvízelvezetés alapvetően az egész város területén megoldott.
A fejlesztéseknek egy részét néhány önkormányzati ingatlan (pl. Ipari Park telkei) eladásából, valamint pályázati forrásokból sikerült fedezni.

A képviselők egyhangúlag elfogadták az előterjesztést.
Ezután pedig még tárgyaltak egyebek mellet a távhőszolgáltatásról szóló 25-2016. (XI.25.) önkormányzati rendelet módosításáról, a dr. Sípos Ferenc Parkerdő Otthonban fennálló hiányosságok kiküszöböléséről, önkormányzati bérlakás közérdekű célból történő bérbeadásáról.

Felülvizsgálták a szociális szolgáltatástervezési koncepciót, benyújtandó pályázatokról tárgyaltak.

A tanácskozást követően közös ebéden vettek részt a jelenlegi, és az elmúlt közel 30 év egykori önkormányzati képviselői.

Vélemény, hozzászólás?