Kiemelt hírek Szentes

Az óriásparadicsom termesztésének „titkai”

Mint ahogy annak idején arról beszámoltunk: a szentesi önkormányzat szervezésében március 6-án Szecessziós Házban nyílt meg a II. Virágkiállítás és Vásár. („Népes közönség előtt nyílt meg a virágkiállítás”).

Ennek keretében a jelenlévő igénylők között óriásparadicsom magokat osztottak szét, melynek felnevelését követően verseny is tartanak a legjobb, legszebb terményt bemutat „kertészek” között. A magokat biztosító Bolgár Kutatóintézet  elküldte a magokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, ezt most itt közzétesszük.  

Bolgár paradicsomfajták

A Rózsaszínű szív és Pirosszív paradicsomfajták folyton növekedő fajták, amelyek alkalmasak közepesen korai termesztésre a szabadban vagy nagyobb méretű cserepekben az erkélyen. A kereskedelmi láncokban kapható üvegházi paradicsomokkal ellentétben ezek a paradicsomokfajták ideálisak friss fogyasztásra, nem annyira kemények és kiváló ízvilággal rendelkeznek. Éppen ezért az utóbbi időkben sok termelő érez nosztalgiát az egykor bolgár paradicsomfajták iránt.

 

A palánta kiültetésének ideje április 25- május 25. Magyarországon érdemes megvárni a fagyos szentek elmúltát

 

Távolság/Sortávolság Rózsaszínű szív: 70-80 cm/30-35 cm

Pirosszív: 80-120 cm/35-45 cm

 

Vegetációs időszak 120-127 nap
Termesztés módja 2 méter magas támasztékot kell egyből kirakni.

Egy virágzatban 1-2 paradicsom nő, átlagos súlyuk 300-350 gramm, de elérhetik az 500-550 gramm súlyt is.

A Pirosszív paradicsom átlagos súlya: 500-1000 gr, bivalyszív formájú

A termés 40-50 tonna hektáronként. A gyümölcsök erősen rózsaszínűek vagy pirosak, alakjuk szív vagy kerek, héjuk vékony, szerkezetük húsos, kellemesen édesízű

 

Az Opal korai magasra nővő korai hibrid paradicsomfajta, amelyet fólia alatt és szabadban is egyaránt lehet termeszteni. Főleg eladásra javasolt, mert jól raktározható és jól szállítható. A termesztés módja: egyszáron 4-5 virággal. A gyümölcs átlagos súlya: 180-200 gr.

Az Ideal közepesen korai, rendkívül ízletes hagyományos paradicsomfajta, a gyümölcs átlagos súlya 180 gr, júliustól augusztusig szedhető.

A paradicsomtermesztés módjáról bővebben: https://kertlap.hu/paradicsom-termesztes-hazikertben/

 

A Pirosszív

 

A bolgárkertészek által kedvelt egyszerű zöldségételek saláták

Sopszka saláta: A sopszka salátának az a lényege, hogy csak frissen szabad fogyasztani. Elkészítés után 5 percen belül fogyasszuk el. Paradicsomot, uborkát kockára vágunk, a hagymát apróra vágjuk, olajjal és borecettel meglocsoljuk, és bolgár krémsajtot (szirenét vagy feta sajtot) ráreszelünk úgy, hogy jól ellepje. Ízlés szerint tehetünk bele petrezselyemzöldet is. Paprikát csak sütve ajánlatos hozzátenni, nyersen nem az igazi.   https://www.youtube.com/watch?v=GuN0HKU5RXI vagy pedig https://www.youtube.com/watch?v=1EH7uwVca_w

 

Tarator

Az uborkát kockára vágjuk, fél fej fokhagymát sóval összetörve beleteszünk, apróra vágott kaporral megszórjuk, kevés olivaolajjal meghintjük, majd sok joghurttal és kevés vízzel felengedjük. Egyes vidékeken apróra tört diót is tesznek bele. Hűtőbe tesszük, és lehűtjük. A nyári melegben frissítő hatású, délben leves helyett fogyasztották. Természetesen az eredeti receptben használt joghurt egy másik bulgarikum, melynek neve bacillus bulgaricus. Sűrű és különleges íze van. Kevesen tudják, hogy az európai tejiparba a készítmény a bolgár paraszti gyakorlatból, a joghurt elnevezés pedig az oszmán-törökből került át. https://www.youtube.com/watch?v=B23DkrgYJU4

 

Sült paprika fokhagymával és petrezselyemmel

A 8 darab kápia vagy húsos szentesi (vagy csípős bogyiszlói) paprikát hosszában négyfelé vágunk, a szárát megtartva. Mindkét oldalát forró tepsiben megsütjük, majd meghámozzuk. Egy köteg petrezselymet apróra vágunk, 4 gerezd fokhagymát sóval mozsárban összetörünk, és ezeket a salátához adjuk. Két evőkanál borecetből és 8 evőkanál olivaolajból készült salátaöntetettel meglocsoljuk. Nyári estéken főételként vagy salátaként is nagyon finom. Bor és házipálinka mellé korcsolyának is kiváló. (Forrás: 1001recepti.com)

 

Padlizsánpástétom

Egy nagyobb padlizsánt parázson vagy sütőben addig sütünk, amíg teljesen megpuhul, majd meghámozzuk, felszeleteljük és összetörjük. Hozzávágunk fél fej fokhagymát és egy kis köteg petrezselymet. Sózzuk és hozzáadunk fél deci olivaolajat, borecetet, és néhány órára állni hagyjuk. Pirítós kenyérrel tálaljuk. Ízlés szerint adhatunk még hozzá negyed kanál összetört diót és kevés kaprot.  (Forrás: vkusnoikrasivo.com)

https://www.youtube.com/watch?v=LrzCVyAxDkE

 

 

Vélemény, hozzászólás?