Hírek Kiemelt hírek Szentes

Az új esztendő első szentesi zenei sikere

A Szentesi Margaréta Citerazenekar a KÓTA által szervezett országos online minősítőn vett részt Rábaközi betlehemes csokrával: az Országos Aranypáva díj ismételt elnyerése mellett, az Aranypáva Nagydíjas versenyen Különdíjat kaptak.
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, (KÓTA) 2020-ban is meghirdette a már hagyományos Országos és Nagydíjas Gála Minősítő versenyt.
A járványügyi korlátozások miatt a május 18. – december 20. közötti időszakban online minősítési szakaszt indítottak, amelynek kiírása, szakmai szempontjai, feltételei – az online lebonyolításra vonatkozó szempontokon túl – megegyeztek a KÓTA Aranypáva Népzenei Minősítés korábbi kiírásával.
Mondhatjuk, hazánk talán legrangosabb, legelismertebb szakemberei alkották a zsűrit:
Birinyi József népzenész, népzenetanár a KÓTA társelnöke (zsűrielnök)
dr. Fehér Anikó karnagy, népzenekutató
Dévai János népzenész, népzene tanár
Alföldy-Boruss István, a Vass Lajos Népzenei Szövetség szakmai vezetője
Vajas Evelin népzenész, a KÓTA népzenei referense
Ők voltak azok, akik az élmezőnybe valónak tartják a szentesi zenekart.
Nem érhető el leírás a fényképhez.
Az újabb nagyszerű siker kapcsán egy rövid interjúra vállalkozott a Margaréta Citerazenekar vezetője, Mélykútiné Németh Kornélia népzene tanár.
Nellike (szinte minden ismerőse így szólítja) negyven éve kezdett el citerázni, 1995-ben vette át a Pengető citerazenekar vezetését. Ettől kezdve már gondolt a szentesi citerások utánpótlására is, 2001-től már tanította a gyerekeknek a hangszert, bevezette őket a társas muzsikálás alapjaiba. Húsz éve megalapította meg a Margaréta citerazenekart.
Jelenleg – a tanítás mellett – három együttessel is foglalkozik: az előbb említett két zenekar mellett a Nagymágocsi Nefelejcs Népdalkör, és Napraforgó Citerazenekar mentora is.
A továbbiak a videón:
(- a díjak előtörténete?
– mik voltak a szempontjai a verseny-repertoár megválasztásának?
– általában a díjak szerepe a citerások életében?)

 

Vélemény, hozzászólás?