Hírek Kiemelt hírek Szentes

Az új űrverseny volt a téma a könyvtárban

Dr. Barna Barnabás, szegedi kutató csillagász Új űrverseny: irány a Hold, cél a Mars címmel tartott előadást április 20-án a Szentes Városi Könyvtárban.
Újra felpörgött az űrverseny! – vezette fel mondandóját a Szegedi Csillagvizsgáló munkatársa. Egyre másra olvasni manapság a magáncégek rakétafejlesztéseiről, Kína űrbéli törekvéseiről vagy éppen a NASA új űrhajóiról. Mindezen fejlemények pedig új, távlati célkitűzéseket is magukkal hoztak.
Az USA bő fél évszázaddal az Apollo 11 küldetését követően újra embereket akar juttatni a Holdra; a SpaceX pedig még messzebbre tekintve a Mars meghódításáról álmodik. A közelmúltig mindkét projekttel kapcsolatban ugyanazt az évszámot emlegették: 2024, ami mára bebizonyosodott, hogy minimum három évet fog “csúszni”.
A célkitűzések ambiciózusok: a jelen és a közeljövő űrutazási törekvései Holdra (ott űrbázis kiépítése), és (majd onnan) Marsra. A kutató csillagász azt latolgatta: sikerülhetnek ezek, és kiknek – USA, Kína, Oroszország, magáncégek? Tényleg beelőzhetik a nagy múltú NASA-t az űr meghódításában?
Kár, hogy az előadást csak kevesen hallgatták meg, de a szervezők ígérték, lesz folytatása.

Vélemény, hozzászólás?