Kiemelt hírek Szentes

Bach Mindenkinek – Szentesen

Szentes Város Önkormányzata, a Magyar Honvédség és a Bach Mindenkinek Fesztivál együttműködésével Szentes is csatlakozik a koncertsorozathoz. A programmal kapcsolatban március 6-án a Városháza Konferencia termében sajtótájékoztatót tartottak.

A tájékoztatón Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, hogy a város kulturális életében jelentős eseménynek tartja a sorozat keretében tartandó szentesi koncerteket.

Gömöri Balázs őrnagy, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar karnagya elmondta, hogy a március 19-i Szentesi Református Nagytemplomban tartandó, egy órás Bach Katonazenekari Koncerten fellépnek kamaraegyüttesek, az egyesített zenekar, valamint Pitti Katalin, szentesi származású Liszt-díjas operaénekes.

Nagy János, a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola ny. címzetes igazgatója beszélt a rendezvénysorozat szentesi előzményeiről, illetve felhívta a figyelmet a az idei szentesi programok közül a rendhagyó énekórákra.

Fehér Csaba, a Nagytemplomi Református Gyülekezet lelkésze Bach kántori munkásságára (is) felhívta a figyelmet, valamint arra, hogy a nagytemplomi koncert jótékonysági jellegű lesz: Magyar Gyermekmentő Alapítvány céljaira gyűjtenek adományt.

Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató megköszönte minden szentesi szervezőnek, befogad intézménynek a támogatást. Ebben az évben a Bach Mindenkinek Fesztivált 12o-nál több településen, több száz koncerten több ezer fellépővel rendezik meg.

Önkéntesség és ingyenesség jellemzi a fesztivál rendezvényeit, mert sok támogatójuk van – köszönet érte.

A Bach Mindenkinek Fesztiválhoz 2019-ben csatlakozott Szentes a Felsőpárti Református Egyházközség vezetői révén. A tavalyi sikeres program lendületének köszönhetően 2020-ban további templomok, oktatási intézmények és kórház is csatlakozott Szentesen hazánk legnagyobb kiterjedésű klasszikus-zenei fesztiváljához.

A széles szentesi programkínálatban a Bach Mindenkinek Fesztivál, a Magyar Honvédség és Szentes Város Önkormányzata együttműködése révén egy igazán különleges koncertnek is részesei lehetnek a helyben és a térségben élők egyaránt.

A Hódmezővásárhelyről érkező katonazenekar koncertje J. S. Bach műveivel önmagában is kuriózum, hiszen a barokk komponista, a következő korok mesterei által „minden zeneszerzők ősatyja” címmel titulált géniusz a fúvószenekarokat még nem ismerhette, így minden műsorszám átirat révén kerül megszólaltatásra.

A koncert fényét még jobban emelve, a zenekar szólistájaként több műsorszámban fellép Pitti Katalin, szentesi származású Liszt-díjas operaénekes, Érdemes Művész.

A tájékoztatón egy J. S. Bach mű részletét szólaltatta meg Nagy János, Takács Gabriella (fuvola), és Andor Csilla (ének).
Videó:
https://youtu.be/Bnb1E1uimeo

A képgalériában a részletes szentesi műsort olvashatják:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3609354279135703

Vélemény, hozzászólás?