Kiemelt hírek Szentes

Befejeződött a többnemzetiségű katonai gyakorlat

A szentesi Damjanich laktanyában június 12-én tartották meg a “Szentesi Fokos 2019” gyakorlat ünnepélyes zárórendezvényét. A Szentes AXE 2019 elnevezésű többnemzetiségű gyakorlatot május 31. és június 12. között Szentes, Dóc és Sándorfalva településeket érintve hajtották végre.

A gyakorlatban a Magyar Honvédség részéről a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, valamint a Bakony Harckiképző Központ, az Amerikai Egyesült Államok részéről pedig a 18th Military Police Brigade (a 18. Katonai rendész Dandár) kijelölt állománya vett részt.

A gyakorlat lehetőséget biztosított az amerikai fél számára, hogy megismerje, elsajátítsa a műszaki ezred hídépítési, átkelési, híd-, komp-, és desszantátkelőhelyek kiépítésének lépéseit, és azok üzemeltetését, valamint ezzel párhuzamosan a magyar fél pedig betekintést nyert az amerikai katonai rendészeti feladatok ellátásába.

A gyakorlat ünnepélyes zárására – június 12-én – a laktanya alakuló terén sorakozott fel a feladatban résztvevő állomány. A nemzeti himnuszok elhangzása után először Glenn Schmick ezredes, a 18. Katonai rendész Dandár parancsnoka, majd Antal László ezredes, a műszaki ezred parancsnoka értékelte a gyakorlat végrehajtását, az abban résztvevők munkáját.

Az amerikai főtiszt megköszönve a lakosság kedvező hozzáállását elismerést adott át a Szentes városát képviselő dr. Demeter Attila alpolgármesternek.

Ezt követően ünnepélyesen levonták a NATO, az USA és a Magyar Zászlókat, ezzel hivatalosan véget ért a Szentes AXE 2019 gyakorlat.

A zárás után a magyar és az amerikai katonák közös sportrendezvényeken (kispályás labdarúgás, kosárlabda, rögbi stb.) vettek részt.

Kora délután közösen megünnepelték a 18th Military Police Brigade 244. születésnapját, tengerentúli hagyományoknak megfelelően a gyakorlatban résztvevő legidősebb és legfiatalabb amerikai és magyar katonák karddal vágták fel az ünnepi tortát.

Az ünnepségen a rendészeti dandár és a műszaki ezred parancsnokai emléktárgyat adományoztak a másik fél számára. A gyakorlatot irányító amerikai dandár parancsnoka – a jó együttműködésért – elismerést adott át, melyet a hídépítő zászlóalj nevében dr. Kállai Ernő alezredes és Bernátsky László törzszászlós vett át.

Képgaléria a zárórendezvény hivatalos részéről:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2815238371880635

Képgaléria a zárás utáni kötetlenebb pillanatokról:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2815270091877463

 

Szentes AXE 2019

Befejeződött a többnemzetiségű katonai gyakorlat(Képmellékletekkel)A szentesi Damjanich laktanyában június 12-én tartották meg a "Szentesi Fokos 2019" gyakorlat ünnepélyes zárórendezvényét. A Szentes AXE 2019 elnevezésű többnemzetiségű gyakorlatot május 31. és június 12. között Szentes, Dóc és Sándorfalva településeket érintve hajtották végre.A gyakorlatban a Magyar Honvédség részéről a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, valamint a Bakony Harckiképző Központ, az Amerikai Egyesült Államok részéről pedig a 18th Military Police Brigade (a 18. Katonai rendész Dandár) kijelölt állománya vett részt.A gyakorlat lehetőséget biztosított az amerikai fél számára, hogy megismerje, elsajátítsa a műszaki ezred hídépítési, átkelési, híd-, komp-, és desszantátkelőhelyek kiépítésének lépéseit, és azok üzemeltetését, valamint ezzel párhuzamosan a magyar fél pedig betekintést nyert az amerikai katonai rendészeti feladatok ellátásába. A gyakorlat ünnepélyes zárására – június 12-én – a laktanya alakuló terén sorakozott fel a feladatban résztvevő állomány. A nemzeti himnuszok elhangzása után először Glenn Schmick ezredes, a 18. Katonai rendész Dandár parancsnoka, majd Antal László ezredes, a műszaki ezred parancsnoka értékelte a gyakorlat végrehajtását, az abban résztvevők munkáját.Az amerikai főtiszt megköszönve a lakosság kedvező hozzáállását elismerést adott át a Szentes városát képviselő dr. Demeter Attila alpolgármesternek. Ezt követően ünnepélyesen levonták a NATO, az USA és a Magyar Zászlókat, ezzel hivatalosan véget ért a Szentes AXE 2019 gyakorlat.A zárás után a magyar és az amerikai katonák közös sportrendezvényeken (kispályás labdarúgás, kosárlabda, rögbi stb.) vettek részt. Kora délután közösen megünnepelték a 18th Military Police Brigade 244. születésnapját, tengerentúli hagyományoknak megfelelően a gyakorlatban résztvevő legidősebb és legfiatalabb amerikai és magyar katonák karddal vágták fel az ünnepi tortát.Az ünnepségen a rendészeti dandár és a műszaki ezred parancsnokai emléktárgyat adományoztak a másik fél számára. A gyakorlatot irányító amerikai dandár parancsnoka – a jó együttműködésért – elismerést adott át, melyet a hídépítő zászlóalj nevében dr. Kállai Ernő alezredes és Bernátsky László törzszászlós vett át.Képgaléria a zárórendezvény hivatalos részéről:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2815238371880635Képgaléria a zárás utáni kötetlenebb pillanatakról:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2815270091877463

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2019. június 12., szerda

Vélemény, hozzászólás?