Kiemelt hírek Szentes

Befőző automatákat kaptak civil szervezetek

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és a CÖF-CÖKA október 28-án, a szentesi Tóth József Szinház és Vigadóban adományátadó ünnepséget rendezett. Itt öt település közintézményei vehettek át a közétkeztetést segítő befőzőautomatákat (1 aszaló + 2 ivólé + 2 lekvár készítő berendezést).
Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke köszöntötte a megjelenteket, bevezetésként elmondta, hogy Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítványa támogatóinak jóvoltából (sok egyéb dolog mellett) házi konzerváló automaták ingyenes kitelepítésével is foglalkozik, így adva eszközt a családi vállalkozások kiszélesítéséhez, kisközösségek fenntarthatóságának növeléséhez.
Ennek során nagycsaládoknak, kisvállalkozóknak, civil szervezeteknek, szociális intézményeknek, példa értékűen működő gyermekétkeztetési konyháknak adományoztak már befőző automatákat, ahol a gépek segítségével helyi alapanyagokból egészséges termékeket készíthetnek, ide értve természetesen a háztáji kiskertekben termő gyümölcsöket, zöldségeket is.
A továbbiakban Heizler Norbert a Civil Összefogás Fórum országos koordinátora azt részletezte: fontos, hogy a közétkeztetésben minél inkább a helyi alapanyagok jelenjenek meg, ezzel is segítve a vidéki gazdálkodók helyzetét, ehhez nyújtanak segítséget a ma átadott befőző berendezések.
Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember, álló emberek és belső tér
Hozzátette: a témában született egy könyv, az Ízig varázs receptkönyv, amely évszakokra lebontva kínál szezonális alapanyagokból készült kiváló recepteket. A másik fontos pontja a missziójuknak: a helyi alapanyagok feldolgozása és azok helyi értékesítése, amely téma támogatása érdekében hozták el adományukat.
Kérte az adományban részesülteket, hogy környezetükben ismertessék másokkal is ezeknek az eszközöknek a használatát, valamint fél évente adjanak rövid tájékoztatást az eszközök hasznosulásáról.
Farkas Sándor, agrárminiszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a térségben nagyon elterjedt a növénytermesztés, így a tartósítást célzó automatakonyhai gépeknek nagy a jelentősége. Fontos, hogy minél több helyi gazdálkodó helyben tudja feldolgozni termékét.
Ezt követően öt település képviselő vehették át az adományt:
• a Szatymazi Nőegylet
• a Kisteleki Ifjú Keresztények Egyesülete
• a Tömörkényi Gasztro Klub
• a Nagymágocsi Szociális Konyha
• a Derekegyházi Egyesített Intézmény

Vélemény, hozzászólás?