Hírek Kiemelt hírek Szentes

Belga diákok a Boros-ban

A HSZC szentesi Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Boros SZKI) február 26-tól március 2-ig belga cserediákokat fogad intézményében. A vendégek Oostendéből, Belgium északi részéről érkeztek, egy közel 70 ezres lakosú városból,  ahol hollandul és flamandul beszélnek.

A belga egészségügyi képzésben résztvevő 15 diák és 3 pedagógus február 26-án egy kerekasztal beszélgetésen a helyi iskola pedagógusaival. Somosné Puskás Krisztina, a Boros SZKI igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd tájékoztatást adott az intézményben folyó képzésekről, különös tekintettel az egészségügyi profilról.

 

 

Ezt követően a két ország oktatási rendszerére vonatkozóan tettek fel egymásnak kérdéseket a résztvevők, több minden szóba került. Például az, hogy a belga egészségügyi iskolában nem kell érettségizni, anélkül is jelentkezhetnek felsőoktatási intézménybe. A tanítás a vendégeknél 8.50-kor kezdődik, a tanítási órák 50 percesek, szerdánként pedig kevesebb órában és könnyebb tantárgyakat vesznek.

A belga diákoktól azt is megtudtuk, hogy tudatosan választották ezt  a szakmát, ezt az iskolát, mert egyikük idősekkel, másikuk óvodáskorúakkal szeretne majd foglalkozni, a harmadik pszichológusként akar majd dolgozni, és ez a képzés ezekhez megfelelő alapot nyújt.

 

A közel egy órás beszélgetésből kiderült, hogy a 11.-12. évfolyamos tanulók és pedagógusok jól érzik magukat, érdekli őket a város, és az itteni viszonyok.

Itt tartózkodásuk során még több, fontos programjuk lesz: szakmai tanítási órákra mennek be, ellátogatnak a kórházba, a Parkerdő Otthonba, Szegedre a Klinikára.

 

Vélemény, hozzászólás?