Kiemelt hírek Szentes

Berkecz Istvánra emlékeztek

A Honvédség és Társadalombaráti Kör szentesi csoportja megemlékezést tartott a néhány hónapja elhunyt Berkecz Istvánról, aki holnap, június 27-én lenne 78 éves.
A találkozást a szentesi festőművész, grafikus Kálvária Temetőben található sírjához szervezték, ahol Túri Kis Andrea, a Honvédség és Társadalombaráti Kör szentesi csoportjának egyik vezetője méltatta a művész pályáját, és a Kör életében betöltött szerepét.
Már az általános iskolában Drahos István grafikus művész tanítványa volt, a Horváth Mihály Gimnáziumban Terney Béla rajz szakkörébe járt, később Tokácsli Lajos “egyengette” művészi pályáját.
Nemcsak a mesterektől tanult, hanem folyamatosan képezte magát a művészeti iskolákban is. Nem “egyszerű úton”, de bejutott a Magyar Iparművészeti Akadémiára is, és elvégezte az iparművészeti menedzser szakot.
Halála nagy veszteséget jelentett nemcsak az általa nagyon szeretett családjának, hanem barátainak, a város lokálpatriótáinak. “Ha valakire emlékezünk, az nem hal meg teljesen. Itt hagyta keze nyomát ” – mondta Túri Kis Andrea, majd így folytatta:
Ez utóbbira számtalan példát lehetne említeni. A máig sokak által nosztalgikusan emlegetett helyi Petőfi Étterem Étlapját, vagy a helyi műszaki alakulat csapatkarjelzését, vagy a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola emblémáját (és még sorolhatnánk ilyeneket) ő tervezte.
Nemcsak a városhoz, hanem a honvédséghez is “megtalálta az utat”. Aktívan részt vett az egykori Fegyveres Erők Klubja kulturális programjaiban, esetenként annak szervezésében. A Magyar Honvédség keretein belül több kiállításon is részt vett, az ország több pontján. Megalakulásától kezdve csatlakozott a Honvédség és Társadalombaráti Kör szentesi szervezetéhez, azon belül a Kulturális- és Művészeti Páholy korelnöke volt, haláláig.
Ezen találkozón ez utóbbi funkcióját kedves felesége, Major Anna grafikusművész vette át.
Túri Kis Andrea a Szentes Városért Emlékéremmel is kitüntetett Berkecz István egyik versének felolvasásával fejezte be emlékezését, majd a résztvevők megkoszorúzták Berkecz István, Tokácsli Lajos, Kovács Károly, Katona Imre, Bíró Jenő Váczi Imre, Szabics Ferenc, Hankó László és Bese László helyi alkotók síremlékét.

Vélemény, hozzászólás?