Kiemelt hírek Szentes

Biblia olvasás Szentes fő terén

Szentírás vasárnapján, szeptember 30-án délután a szentesi Jézus Szíve katolikus templom szervezésében Biblia felolvasást tartottak a Kossuth téren, Horváth Mihály történész, katolikus címzetes püspök szobra mellett.

Szeptember utolsó vasárnapja elsősorban a Katolikus Egyházban sajátos ünnep, a szentesi felolvasást már évek óta az ökumené jegyében szervezik, amit az is igazol, hogy más, helyi egyház-közösségek (református, evangélikus) is képviseltették magukat. A felolvasásban mintegy 80-an vettek részt, főként diákok, de felnőttek is  szívesen kapcsolódtak a szolgálatba.

Végezetül két nem szorosan vett idézettel szeretném a felolvasás hangulatát, illetve jelentőségét visszaadni.

Guigo karthauzi szerzetes a lectio divina-t (az “isteni olvasás”-t) a szerzetesek létrájának nevezi, ami felvezet Istenhez. Ennek a létrának négy foka van: az első az olvasás, a második az elmélkedés, a harmadik az imádság, végül a negyedik a szemlélődés. Először tehát figyelmesen el kell olvasni a kiválasztott szentírási szakaszt, utána azon elmélkedni, hogy mit is akar Isten nekünk mondani az adott szentírási részben.

Ne keseredj el, ha nem értesz meg egyből mindent, amit olvasol. Szíriai Szent Efrém ezekkel a szavakkal buzdít: „Amit alkalmatlanságod miatt nem nyersz el ebben az órában, az elnyered egy másikban.”

Szolgálatuk után a felolvasók a szervezők által, saját kézzel készített ajándékát kapták meg.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?